НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Тривалі відключення світла впливають на діяльність 76% компаній – опитування

Тривалі відключення світла впливають на діяльність 76% компаній – опитування
Фото: ua.depositphotos.com

76% компаній підтвердили вплив тривалих відключень електроенергії на їх роботу. 88% компаній зазначили, що готові до відключень електроенергії, і майже всі із них (94%) мають план дій на випадок тривалих відключень електроенергії або розробляють його.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це свідчать результати нового опитування Американської торговельної палати в Україні та Делойт в Україні.

Про опитування

Повідомляється, що в ході опитування "Стійкість бізнесу: як компанії готуються до зими 2024-2025" була зібрана інформація від компаній-членів Палати щодо їх планів та стратегій подолання спричинених блекаутами викликів. Отримані результати дають змогу визначити проблеми, з якими стикається бізнес, підходи до їх вирішення, а також заходи підтримки, яких може потребувати бізнес напередодні зимового періоду 2024-2025 років.

В опитуванні, яке проводилось з 22 липня – 22 серпня 2024 року, взяли участь 139 керівників та топ-менеджерів компаній-членів Палати. При цьому 58% респондентів – керівники компаній.

Що показали результати опитування компаній

Так, згідно з дослідженням, 37% компаній може самостійно забезпечувати електропостачання протягом 24-х і більше годин за умови відсутності централізованого електропостачання, що демонструє високий рівень готовності бізнесу.

Генератори є найпоширенішим джерелом живлення – 86% компаній використовують їх під час блекаутів, однак 40% з них диверсифікують джерела живлення, використовуючи, окрім генераторів, також сонячні панелі або газові установки.

Найбільш відчутним наслідком тривалих відключень електроенергії, про який повідомили майже дві третини респондентів (62%), є додаткові фінансові витрати на придбання палива, генераторів тощо. Більшість бізнесів визначили високу вартість резервного обладнання (73%) та недостатню кількість резервних джерел енергії (58%) ключовими викликами у підтримці енергетичної стійкості компаній.

Тривалі відключення електроенергії мають найбільший вплив на функції продажів (35%), виробництва (32%) та ІТ (27%).

Лише 22% респондентів впровадили зміни в операційні/виробничі процеси, зокрема відмовилися від деяких з них, передали на аутсорс або перенесли за кордон.

69% респондентів вважають, що програми фінансової підтримки для встановлення резервних джерел живлення та/або додаткової генерації є ключовими заходами для підтримки їхнього бізнесу. Також компанії зазначили про актуальність регуляторних змін для спрощення реалізації незалежних енергетичних проектів (53%) і програм податкових пільг та податкових відстрочок (46%).

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

Прогнози щодо відключень електроенергії взимку

Нагадаємо, раніше Центр протидії дезінформації випустив прогноз щодо обсягів відключень електроенергії взимку. У прогнозі експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що відключення можуть тривати від 12 до 20 годин на добу, в залежності від атак Росії, погодних умов та темпів відновлення інфраструктури.

Відтак, за оптимістичного сценарію, якщо 8-9 енергоблоків АЕС працюватимуть стабільно і зима буде помірною, можна відновити близько 3000 мегават з 6000 пошкоджених. В цьому випадку відключення можуть тривати до 12 годин на добу.

У песимістичному сценарії, якщо вдасться відновити лише 2000 мегават потужності, кількість робочих блоків АЕС зменшиться до 6-7, а зима буде холодною, система може потрапити в кризовий стан.

Водночас за найгіршим сценарієм, якщо атаки продовжаться, українці можуть стикатися з відключеннями до 20 годин на добу.

Однак, після виходу цього прогнозу, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна зможе пройти зиму без серйозних проблем з електропостачанням, якщо не відбудеться нових важких атак з боку Росії.

"З'явилося дуже багато експертів, які кожен день там якісь вкидають: там 20 годин без світла, 18. Насправді вони нічого не знають. Тому що, якщо не буде ударів, які критично вплинуть на енергосистему, ми пройдемо цю зиму в нормальному режимі", - сказав Галущенко.

Він додав, що у разі ж таких ударів передбачити їхній вплив на енергосистему на сьогоднішній день дуже складно. Тому всі ці оцінки є умовними і можуть не відображати реальну ситуацію.

Фото: ua.depositphotos.com