НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Україна до 2029 року зможе експортувати 5 млрд куб. м біометану на рік, — Адомас Аудіцкас, МХП

Аудікас
Адомас Аудіцкас, заступник генерального директора МХП

На початку вересня в Україні остаточно розблокували експорт біометану. Українські компанії поки що не почали експортувати, але активно інвестують у цю галузь. Вже до кінця року мають запрацювати 7 біометанових заводів, які сумарно випускатимуть 100 млн куб. м біометану на місяць. Але потенціал цієї галузі значно більший. Згідно зі звітом аналітичного центру DiXi Group при поточній сировинній базі Україна може виробляти 21,8 млрд куб. м біометану на рік.

При цьому попит на біометан у ЄС лише зростає. Єврокомісія розглядає цей вид біопалива як "зелену" альтернативу природному газу, а в загальноєвропейській стратегії REPowerEU передбачено збільшення виробництва біометану до 35 млрд куб. м на рік. Надалі споживання тільки зростатиме, а “зелене” стимулювання ціни робить виробництво та продаж біометану в ЄС вигідними для українських виробників. Однак для нашого уряду потрібно зробити ще кілька кроків, щоб включити Україну до європейської системи торгівлі біогазом та відкрити ринки країн ЄС для українських виробників.

МХП, одна із великих українських агрокомпаній (власник Юрій Косюк), який зараз будує два біометанових заводи потужністю 35 млн куб. м і планує розпочати експорт біометану до ЄС уже цього року. Заступник генерального директора компаній Адомас Аудіцкас розповів Delo.ua про те, який потенціал у галузі біометану в Україні та які перспективи та труднощі чекають на український біометан на європейському ринку.

21 жовтня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон 1820-IX, який юридично визначає біометан та дозволяє закачувати його в газотранспортну систему та газорозподільні системи облгазів.

22 липня 2022 року Кабінет міністрів своєю постановою затвердив порядок функціонування реєстру біометану. Сам реєстр розробили ще у січні 2023 року, проте він так і не заробив. У листопаді 2023 року набула чинності Європейська директива RED III, яка створила єдину базу даних для біопалива (Union Database For Biofuels, UDB). Україні потрібно буде включити свій національний реєстр UDB, щоб експортувати біометан у всі країни ЄС.

20 березня 2024 року парламент ухвалив закон 3613-IX, який визначив митне оформлення біометану. Крім того, цей закон виключив експорт біометану з-під дії мораторію на експорт природного газу, який запровадили на початку повномасштабної війни. Для експорту кожна партія біометану повинна мати сертифікат стійкості за однією зі схем сертифікації, визнаних у ЄС.

10 вересня 2024 року опубліковано наказ Міністерства фінансів, який усунув невідповідність закону 3613-IX з іншими законодавчими актами та визначив порядок митного оформлення біометану.

Мінфін опублікував наказ, який врегулювала невідповідності між законом про експорт біометану та іншими нормативними актами. Стверджують, що питання щодо його експорту врегульоване остаточно. Чи це так на практиці?

— Так, з боку України заборона експорту біометану скасована, але поки що жодного кубічного метра не було експортовано. Щоб повноцінно його запустити, нам потрібно ще провести роботу з Євросоюзом, оскільки ринки деяких країн ЄС, як, наприклад Німеччини, поки що закриті для експорту біометану трубопровідним транспортом. Я сподіваюся, що там найближчим часом ці питання також будуть вирішені. Зріджений біометан ми можемо експортувати вже зараз.

На даний момент європейський ринок біометану фрагментований, у кожної країни свої правила та транскордонна торгівля неврегульована. Водночас, ринок Великобританії відкритий для України. Але ЄС хоче це змінити, зробити один ринок для всього блоку та запровадити єдиний реєстр сертифікації  Union Database For Biofuels. Очікується, що база даних для газоподібного палива почне працювати у листопаді цього року. Наше Міністерство енергетики працює над тим, щоб Україну туди включили. Коли це питання вирішиться, нам все одно потрібно буде працювати з окремими країнами, щоб вони відкрили свої ринки.

Собівартість виробництва метану в Україні це десь у районі $800-900 за тисячу кубометрів. Який ціновий тренд ви очікуєте на європейському ринку?

— Ціни на європейському ринку нині низькі, що робить ринок менш сприятливим для біопалива. Це пов'язано з імпортом біодизеля із Китаю. Хороші новини, що ЄС запровадив тарифи на китайський біодизель у серпні. Тому очікується, що ціни на біопаливо зростатимуть у майбутньому. Ціни на біометан складаються з двох компонентів: ціни на електроенергію, яка відповідає цінам на природний газ (€36,22 за МВт·год станом на 19 вересня), та “зеленої премії”, яка становить від €40 до 100 за МВт· год залежно від країни. 

Це доволі низький рівень. Але є хороші новини для виробників. ЄС у серпні запровадив тарифи на китайський біодизель, який збивав ціни на біопаливо. Тому очікується, що ціни на зелені енергоносії зростатимуть у майбутньому.

А для того, щоб закачати біометан в українську ГТС через газорозподільні мережі проблем у вас немає?

Тут є обмеження технічного характеру. Виробники закачують біометан до газорозподільних систем облгазів і до магістральної газотранспортної системи цей газ не потрапить. А ГТС вважає, що вони отримали цей газ, віднімаючи його з обсягу, що прямує з ГТС до конкретної мережі конкретного облгазу. Потім газ із ГТС із документами, що підтверджують "зелене" походження, може бути експортований.

Проте й проблеми. У деяких регіонах надто низьке споживання газу, особливо влітку. І якщо ми почнемо туди закачувати 1 млн газу щомісяця, на нього просто не буде споживачів. Передати газ із регіональних мереж до ГТС складно, оскільки тиск у трубах різний. Можна встановити компресори, але це дуже дорого.

У Дніпропетровській області ми маємо проект, де біометан підключений до ГРС і у “облгазу” нормальне споживання. А от на Вінниччині ми не можемо підключитися, оскільки споживання газу влітку там немає. Можна підключити безпосередньо до ГТС, але бюджет зростає на порядок.

Скажіть, скільки ви готові експортувати, якщо у вас буде покупець на весь обсяг? Наскільки вигідним є цей бізнес?

Якщо ринки відкриються і покупці знайдуться, Україна до кінця року зможе експортувати близько 100 мільйонів кубометрів біометану на рік із п'яти заводів. Ми зможемо експортувати 35 млн. куб. м на рік, це якщо з двох наших заводів. Якщо все вийде, таких проектів буде все більше, з'являться нові виробники.

Потенціал України значний, і, за оцінками, через п'ять років Україна зможе експортувати 5 мільярдів кубометрів біометану та залучити 5 мільярдів євро інвестицій.

Коли зможете поставити до ЄС першу тисячу кубічних метрів?

Ми поки що нічого не виробляємо, а лише будуємо. Проекти ми плануємо завершити до кінця року, у грудні вони запустяться.