НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Україна хоче збільшити імпорт електроенергії з ЄС

Україна хоче збільшити імпорт електроенергії з ЄС
Кадрі Сімсон та Герман Галущенко. Фото: mev.gov.ua

Міністерство енергетики України спільно з Європейською комісією працює над збільшенням максимальної пропускної спроможності імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

Зазначається, що збільшення можливості імпорту електроенергії з ЄС дозволить Україні частково покривати дефіцит потужності, спричинений російськими атаками, в осінньо-зимовий період.

Наразі тривають консультації і технічні переговори з операторами ENTSO-E за активного сприяння Єврокомісії.

Як заявила єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон, Єврокомісія готова збільшити свій внесок у відбудову пошкоджених об’єктів, встановлення резервного енергопостачання, розвиток розподіленої генерації.

За її словами, ведеться активна робота з ENTSO-E для збільшення максимальної потужності імпорту європейської електроенергії в Україну і що ці зусилля треба посилювати, оскільки зимовий період наближається.

Своєю чергою міністр енергетики Герман Галущенко наголосив на тому, що вкрай важливо, щоб гранична пропускна спроможність була збільшена до настання холодів і зростання споживання.

"Це наша спільна з європейськими партнерами позиція, і ми разом працюємо над вирішенням цього питання якомога скоріше», - зазначив міністр енергетики.

Зауважимо, Польська Рада з питань співпраці з Україною підготувала енергетичний пакет з продажу додаткової енергії в Україну. Урядовий уповноважений з питань відновлення України, Павел Коваль, зазначив, що цей пакет сприятиме розвитку польського експорту і водночас забезпечить українцям необхідну енергію для виживання. 

Нагадаємо, 6 вересня Європейська комісія виділила для України 40 мільйонів євро на відновлення енергетичної інфраструктури.

Раніше повідомлялося, що у серпні Україна скоротила імпорт електроенергії на 43%, у порівнянні з попереднім місяцем – до майже 474 тис. МВт-год.