НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Вимкнень світла взимку не уникнути: в "Укренерго" розповіли, коли повернуться графіки

Вимкнень світла взимку не уникнути: в "Укренерго" розповіли, коли повернуться графіки
Фото: Freepik

Якщо взимку буде тепла погода , то Україна зможе пройти опалювальний сезон без відключень світла. Але коли температура опускатиметься до мінус 10-15 градусів, енергетики будуть застосовувати одну чергу у графіках відключень у ранкові та вечірні години. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив в.о. голови правління НЕК "Укренерго" Олексій Брехт, пише "Укрінформ".

Як пережити цю зиму

За його словами, "Укренерго" підготувало оновлений прогнозний баланс на осінньо-зимовий період.

Брехт підкреслив, що у грудні січні та лютому українцям слід готуватися до незначних обмежень у споживанні електроенергії. Світло можуть вимикати у ранкові та вечірні години у робочі дні.

"При температурі, яка буде "нульовою" або характеризуватиметься позитивними значеннями ми будемо проходити цей період без обмежень. Якщо говорити про температуру мінус 10-15 градусів, то обмеження можливі. Але вони не мають сягати понад 1-1,5 ГВт, що співмірно одній черзі у графіках відключень", - пояснив Брехт.

Він наголосив, що "Укренерго" працює над збільшенням імпорту електроенергії  задля компенсації дефіциту в енергосистемі. Як повідомив Брехт, наразі йдеться про потенційну можливість збільшення потужності перетину на 300 МВт - до 2 ГВт.

Другим механізмом подолання дефіциту є аварійна допомога. Розглядається також і відновлення та будівництво нової генерації.

"За попередніми оцінками, реальних об’єктів, які можуть бути введені в експлуатацію або відремонтовані цьогоріч, це близько 500 МВт потужностей. Із них половина — об’єкти розподіленої генерації", - зауважив Брехт.

Очільник "Укренерго" додав, що 250 МВт потужностей може надати енергосистемі будівництво плавучих електростанцій.

Прогнози щодо відключень електроенергії взимку

Як сказав Financial Times генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму.

За його словами, за найкращим сценарієм, цієї зими країна залишатиметься без електрики в середньому п’ять годин на день, і це лише в разі відсутності нових масованих атак РФ і сильних морозів.

Як вважають у моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні, дефіцит електроенергії в Україні внаслідок російських атак на її енергетичну інфраструктуру може призвести до відключень світла взимку тривалістю від 4 до 18 годин на добу.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна зможе пройти зиму без серйозних проблем з електропостачанням, якщо не відбудеться нових  атак з боку Росії.