НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,44

41,37

EUR

45,55

45,40

Внаслідок ворожих обстрілів в п'яти областях були знеструмлення

Внаслідок ворожих обстрілів в п'яти областях були знеструмлення
Фото: ua.depositphotos.com

За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

Зокрема, у Миколаївській області через ракетний обстріл території енергетичного об'єкта знеструмлювались підстанція та побутові споживачі. Живлення відновлено за резервною схемою. Поранення отримали три працівники, їм було надано медичну допомогу.

У Херсонській області внаслідок атаки дроном пошкоджено обладнання підстанції, знеструмлювались підстанція та побутові споживачі. Живлення відновлено.

Через технологічні порушення вимикалось обладнання на одній із підстанцій на Полтавщині. Це призвело до необхідності застосування аварійних графіків відключень через низький рівень напруги, знеструмлювались підстанції та побутові споживачі. Живлення відновлено.

У Хмельницькій області з технологічних причин знеструмлювались підстанції та побутові споживачі у двох областях. Живлення відновлено за резервною схемою.

Загалом минулої доби енергетики відновили живлення для 2816 споживачів, що були знеструмлені внаслідок бойових дій та технологічних порушень. На ранок залишаються частково або повністю знеструмленими через бойові дії та техпорушення 522 населених пункти.

Міненерго також повідомляє, що на поточну добу прогнозується імпорт із Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Молдови загальним обсягом 2308 МВт*год та потужністю 604 МВт.

Чи будуть вимикати світло?

Попри масовані обстріли та пошкодження енергосистема України продовжує працювати стабільно. На 11 жовтня застосування графіків відключення електроенергії не планується. Водночас, українців закликають економити електроенергію в пікові години — з 7:00 до 10:00 та з 17:00 до 22:00, аби уникнути перевантаження системи.

В Міненерго нагадали, що 9 жовтня "Енергоатом" успішно завершив планово-попереджувальний ремонт на всіх АЕС, випередивши графік на 11 днів. Було виведено з планово-попереджувального ремонту ще один енергоблок однієї з АЕС, наразі триває поступове набрання його потужності.

Зауважимо, відтепер моніторингові місії МАГАТЕ будуть присутніми на критично важливих для безпеки ядерних установок електричних підстанцій, адже надійне зовнішнє електропостачання має важливе значення для забезпечення безпеки АЕС, а напади на електричну мережу створюють значні проблеми і ризики для безпеки атомних електростанцій. 

Фото: ua.depositphotos.com