Збитки від окупації Запорізької АЕС вже перевищують 28 млрд грн

Збитки від окупації Запорізької АЕС вже перевищують 28 млрд грн

Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів ДП "НАЕК "Енергоатом"  перевищує 28 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом".

"Фахівці ДП "НАЕК "Енергоатом" провели попередній аналіз наслідків окупації Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів компанії, розташованих в місті Енергодар, руйнування та пошкодження будівель і споруд станції. За його результатами – вартість активів, які були знищені та пошкоджені, станом на 1 листопада 2022 року становить 28 184 млн грн, зокрема основних засобів – 27 804 млн грн", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що остаточний розмір втрат і збитків, завданих Запорізькій АЕС Росією, буде визначений після деокупації станції та повної перевірки й інвентаризації всього майна.

"НАЕК "Енергоатом" вживатиме всіх заходів, щоб задля відшкодування всієї шкоди та збитків, завданих Енергоатому, до відповідальності притягнули і країну-агресорку, і її державну корпорацію з атомної енергії "Росатом", яка разом з військовими РФ бере безпосередню участь у злочинах і актах ядерного тероризму", - підкреслили в "Енергоатомі".

Зазначимо, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив під час зустічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві, що після документального оформлення Росією захоплення нею Запорізької атомної електростанції МАГАТЕ буде контактувати з питань ЗАЕС лише з Україною.

Тим часом, живлення ЗАЕС вдалося відновити від зовнішньої лінії після того, як напередодні російські обстріли пошкодили підстанції на підконтрольній Україні території.