НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Гривня зміцнилася наприкінці вересня. Чого чекати від курсу в перший тиждень жовтня

Курс долара, долар, курс валют
Фото: depositphotos.com

Протягом останнього тижня вересня попит на іноземну валюту під тиском девальваційних очікувань та осінньої активності імпортерів залишався підвищеним. Попри це гривні навіть вдалося дещо зміцнити позиції як у безготівковому, так і у готівковому сегментах.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як змінювався курс долара протягом тижня з 23 по 27 вересня

Тиждень на валютному ринку України почався з позначок, близьких до максимумів. Перші угоди на міжбанківському ринку укладалися на рівні 41,45 грн/$. Причому на торгах від самого відкриття торгової сесії відзначався підвищений попит: за перші дві години було укладено угод на близько $150 млн, що співставно з середньоденними значеннями серпня.

Проте НБУ в межах стратегії керованої гнучкості доклав достатньо зусиль, щоб не допустити подальшого зростання котирувань, відтак весь день торги проходили в межах коридору 41,36-41,45 грн/$. Початок торгів вівторка, 24 вересня, проходив за схожим сценарієм. Проте у другій половині дня попит відчутно послабшав, що призвело до невеличкого зниження котирувань та спровокувало додаткові розпродажі валюти. Відтак торги закривалися угодами на рівні 41,30 грн/$, а обсяг інтервенцій Національного банку суттєво скоротився у порівнянні з понеділком.

Зміцнення гривні у вівторок посилило пропозицію валюту на міжбанку. І торги середи-четверга відзначилися подальшим падінням котирувань. В середу до того ж було зафіксовано один з найнижчих у вересні обсяг інтервенцій регулятора. А останні угоди четверга укладалися в діапазоні 41,12-41,15 грн/$.

П’ятничні торги проходили спокійно і в дуже вузькому коридорі 41,14 - 41,18 грн/$, при цьому протягом дня у Bloomberg було укладено угод на близько $150 млн. А тиждень на міжбанку завершився на рівні 41,14 грн/$.

Готівковий ринок протягом всього тижня рухався синхронно з міжбанком, випереджаючи його на 30-35 копійок. Відтак від максимальних позначок початку тижня на рівні 41,70 грн/$ у п’ятницю вартість готівкового долара опустилася до 41,50 грн/$.

Як змінився обсяг інтервенцій

Загальний обсяг інтервенцій НБУ протягом останнього тижня вересня дещо скоротився та склав за попередніми даними близько $700-730 млн.

Для порівняння: з 16 по 20 вересня регулятор продав на ВРУ $826 млн.

Яким буде курс долара з 30 вересня по 4 жовтня

Початок місяця традиційно пов’язаний із підвищенням попиту на валюту з боку населення як у готівковому, та й у безготівковому сегментах. Це типова поведінка для багатьох українців, яка восени додатково підсилюється традиційним сезонним зростанням девальваційних очікувань.

До речі, це фіксує й статистика регулятора: протягом перших 24 днів вересня чиста покупка валюти населенням становила $871,7 млн. Що на понад $25 млн більше показників повного серпня. Крім того, додатковий попит на валюту слід очікувати ближче до кінця наступного тижня через погашення довгострокових ОВДП, а також виплату купона по кількох іншим випускам гривневих держоблігацій.

Звісно, не всі ці кошти потраплять на валютний ринок – частина буде перевкладена в нові папери. Але часткове підвищення попиту на валютному ринку все ж варто очікувати. На цьому фоні протягом наступного тижня обсяг торгів на міжбанку може зрости до $190-200 млн на день.

Ймовірно, трохи збільшаться й обсяги валютних інтервенцій регулятора. При цьому котирування на ВРУ з високою ймовірністю потроху зростатимуть, прагнучи до рівнів початку минулого тижня. Варто очікувати, що протягом тижня торги на міжбанку відбуватимуться в діапазоні 41,1-41,6 грн/$.

На готівковому ринку відбуватимуться схожі тенденції. Адже саме міжбанківські торги зараз є визначальними в курсоутворюючих процесах. Відтак вартість готівкового долара протягом тижня, за очікуваннями, знаходитиметься в коридорі 41,3-41,9 грн/$.