НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Вимога МВФ: Мінфін затвердив методологію для оцінки ефективності податкових пільг

Вимога МВФ: Мінфін затвердив методологію для оцінки ефективності податкових пільг
Зображення: freepik.com

Міністерство фінансів України розробило та затвердило методологію проведення оцінювання інструментів податкової політики, які призводять до податкових видатків. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба відомства.

В Мінфіні нововведення пояснюють тим, що наявність такої методології дозволить уряду оцінити, які пільги є дійсно дієвими та корисними для економіки країни, а які створюють зайві та обтяжуючі витрати для державного бюджету. Крім того, оцінка дозволить збільшити ефективність використання обмеженого фінансового ресурсу, що особливо актуально в умовах воєнного стану.

Також зазначається, що затвердження методології є одним зі структурних маяків до п’ятого перегляду програми Механізму Розширеного Фінансування (Extended Fund Facility - EFF) Міжнародного валютного фонду. Він повинен бути виконаний до кінця вересня 2024 року.

Згідно з повідомленням Мінфіну, відповідно до Національної стратегії доходів передбачено більш адресно та раціонально надавати податкові пільги, мінімізувати втрати надходжень до бюджету і не допускати порушення принципу справедливості та економічної ефективності.

Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ передбачено застосування поетапного підходу: після розробки та затвердження методології оцінки податкових пільг її буде поетапно впроваджено і поступово застосовано до всіх відповідних питань, що призведе до регулярного циклу оцінювання всіх аспектів протягом кількох років.

Яке значення має прийняття методології

Як пояснюють у Мінфіні, податкові видатки – це сума недоотриманих податкових надходжень внаслідок застосування будь-якого положення податкового або митного законодавства, яке  визначає податкову пільгу. За своїм змістом податкові видатки є видатками бюджету, які опосередковано здійснюються через інструменти державної податкової політики, а не через бюджетні призначення. Наявність податкових видатків ускладнює для уряду визначення способу використання державних ресурсів на поточний бюджетний період та управління способом використання таких ресурсів у майбутньому.

Методологія оцінювання інструментів податкової політики, які призводять до податкових видатків, затверджена Міністерством фінансів і полягає в аналізі ефективності та впливу цих інструментів на бюджет, економіку та суспільство.

Документ визначає єдиний підхід до проведення оцінювання інструментів податкової політики, який призводить до податкових витрат:

  • на етапі його розробки – шляхом проведення прогнозного (ex-ante) оцінювання (для визначення вартості відповідної пільги для бюджету у майбутньому, з урахуванням потреб бюджетного планування на середньостроковий період); 
  • після запровадження – шляхом проведення систематичних ретроспективних (ex-post) оцінювань (для визначення ефективності таких інструментів, наскільки вони досягають заявленої мети і чи потребують удосконалення).

"Методологія проведення оцінювання дозволить виявити неефективні та застарілі інструменти і замінити їх на більш ефективні. Це не означає, що будуть скасовані податкові пільги. Це означає, що особа, якій призначена обґрунтована пільга, буде отримувати від неї максимальну користь", - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Додамо, що Кабінет міністрів розраховує, що обсяг втрат державного бюджету на фінансування податкових пільг в 2025 році складе 154,69 мільярда гривень, що на 9,62 мільярда, або 6,6% більше за очікуваний показник 2024 року. Детальніше про те, скільки грошей недоотримає бюджет наступного року, читайте в матеріалі Delo.ua.