НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Попит на будівельні матеріали у 2024 році знизився: які причини

Попит на будівельні матеріали у 2024 році знизився: які причини
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

У 2024 році попит на будівельні матеріали в Україні суттєво знизився порівняно з минулим роком. Асоціація виробників будматеріалів пояснює це кількома факторами: низька платоспроможність населення, недостатнє фінансування державних програм відновлення та відсутність активних великих замовників на ринку.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Як розповів виданню президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій, у першій половині 2024 року обсяги продажів не перевищили показників 2023 року.

Основну частину ринку зараз формують дрібні приватні забудовники, які залишаються основними покупцями. Водночас, великих державних або приватних замовників, що споживають матеріали оптовими партіями, майже немає.

За словами Салія, рівень продажів будматеріалів зараз становить лише 27-50% від довоєнного 2021 року, і покращення до кінця 2024 року не очікується. Попит залишається низьким, попри програми "5-7-9", "єОселя" та "єВідновлення", які дещо підтримують ринок, але все ще не досягають рівня, необхідного для повноцінного відновлення галузі.

Директор Всеукраїнської асоціації виробників автоклавного газобетону Олег Сиротін розповів, що попит на газобетон впав на 60% у порівнянні з довоєнними показниками. Основним покупцем продукції залишається державний сектор, що підтримує багатоквартирне будівництво через програми відновлення. Приватні особи майже не будуються, і більшість нових проєктів залежить від державної допомоги.

Сиротін зазначає, що розширення програми "єОселя" на малоповерхове будівництво могло б стимулювати попит, оскільки цей сегмент раніше був основним споживачем газобетону. Він також відзначив позитивний вплив програми "єВідновлення", яка підтримує реконструкцію серйозно постраждалих будівель, де необхідне будівництво нових стін.

Що потрібно для стабільного розвитку ринку

Видання пише, що за даними асоціації "Укрцемент", споживання цементу в першій половині 2024 року зросло на 21,3%, до 3 млн тонн, що стало можливим завдяки стрибку у 2023 році. Проте загальний прогноз на 2024 рік залишається стриманим.

Виконавчий директор асоціації Людмила Кріпка підкреслює, що виробникам цементу важко збільшувати обсяги через слабкий попит, який залежить як від ситуації на фронті, так і від державної підтримки.

На думку експертів, для стабільного розвитку ринку необхідні субсидії та додаткові пільги від держави, що могли б стимулювати як виробництво, так і споживання будівельних матеріалів.

Додамо, що згідно з дослідженням Київської школи економіки, низка великих міжнародних компаній оголосила про свої інвестиційні проєкти в Україні, які стосуються, зокрема, будівельної галузі. Окрім цього, ірландська корпорація CRH посилює присутність в Україні попри воєнні ризики.

На додачу до наявних активів CRH купує ще два цементних заводи. Деякі експерти такий сміливий крок називають справжнім дивом. Також вони впевнені — це посилить український ринок будматеріалів і навряд чи обернеться загостренням конкуренції.

Ще одна ірландська компанія з виробництва будівельних матеріалів Kingspan, має наміри інвестувати 300 млн доларів у проєкт "Сірша" (ірл. Свобода). Там розраховують, що до 2026 року на заході України запрацює виробничий кампус.

Джерело фото: ua.depositphotos.com