Кабмін пропонує передбачити створення військової адміністрації Криму

Крим, Крым
Фото: Depositphotos

Уряд схвалив подання до Верховної Ради законопроєкта щодо відновлення державної влади в Криму, згідно з яким пропонується створити правові передумови для відновлення роботи державних органів та органів місцевого самоврядування на нині окупованій території.

Про це повідомили Мінреінтеграції і представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

"Сьогодні Кабмін підтримав законопроєкт, яким вносяться зміни до Закону України "Про правовий режим воєнного стану". Ними пропонується створити правові передумови для відновлення роботи державних органів та органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованій території АР Крим", - йдеться в повідомленні Мінреінтеграції.

Зазначається, що відповідна законодавча ініціатива була розроблена Мінреінтеграції спільно з представниками Офісу Президента України, представництва президента в АР Крим, Мінінфраструктури та Національним агентством з питань державної служби.

У разі схвалення акта парламентом буде створена можливість під час дії воєнного стану утворити Військову адміністрацію АРК та військові адміністрації населених пунктів, а також визначити порядок призначення до них посадових осіб.

Законопроєктом також передбачено встановити дату (з 27 лютого 2014 року) припинення повноважень органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб та державних службовців державних органів, які не були переміщені з ТОТ АР Крим.

Ухвалення проєкту закону створить умови для повноцінної інтеграції Криму в систему публічного урядування України після деокупації півострова.

Додамо, що згідно із Законом "Про правовий режим воєнного стану", військові адміністрації на найвищому рівні наразі передбачені тільки в областях і в Києві. Однак Криму це не стосується, а Севастополь, по статусу рівний Києву, в законі не згадується взагалі.

Нагадаємо також, що ще у серпні 2023 року Верховна Рада прийняла закон про cтворення сучасної системи адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим.

Зазначимо, що старих районів у Криму налічувалося 14, і вони не були реорганізовані в рамках адмінреформи 2020 року одночасно з районам на материковій частині України, оскільки реалізацію відповідного її пункту відразу ж було відкладено до деокупації півострова. Замість цих 14 районів та 11 міськрад в автономії мають бути створені 10 нових районів.

Кабміну ж Рада доручила протягом одного місяця з дня набрання законом чинності забезпечити визначення адмінцентрів та затвердити території нових громад у Криму, (причому вже без затвердження їх перспективного плану, який вимагався стосовно інших регіонів) та внести на розгляд Ради перелік нових громад для кожного з 10 нових районів. Проте уряд досі жодного рішення так і не ухвалив, хоча минуло вже півроку.

Фото: ua.depositphotos.com