"Початок процесу": ЄС відреагував на видачу МКС ордеру на арешт Путіна

Жозеп Боррель
Жозеп Борель. Фото: Європейська служба зовнішніх зв'язків

Європейський союз прийняв до відома рішення Другої палати попереднього провадження Міжнародного кримінального суду про видачу ордерів на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в адміністрації президента РФ Марії Львової-Бєлової у зв'язку з імовірними злочинами незаконної депортації та незаконної передачі українських дітей.

Про це йдеться у заяві верховного представника Європейського союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозепа Борреля, опублікованій у неділю на сайті Європейської служби зовнішніх зв'язків.

"Як наголосили глави держав та урядів держав-членів ЄС 15 грудня 2022 року, ЄС вітає та заохочує подальші зусилля щодо забезпечення повної відповідальності за військові злочини та інші найбільш серйозні злочини у зв'язку з агресивною війною Росії проти України", - наголошується в ньому.

ЄС розглядає рішення МКС як початок процесу притягнення російських лідерів до відповідальності за злочини та злодіяння, які вони замовляють, дозволяють чи вчиняють в Україні.

У Євросоюзі також заявляють про свою підтримку розслідувань прокурора МКС Каріма Хана в Україні та закликають усі держави-учасниці МКС до всебічної співпраці.

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ найбільшої країни ЄС – Німеччини – заявило, що ця країна готова заарештувати Путіна, якщо той з'явиться на її території. Тим часом у ПАР, куди Путін дійсно збирався на саміт БРІКС , висловилися менш однозначно.