Пригожин використовує Соледар для зміцнення репутації "вагнерівців", - ISW

Пригожин використовує Соледар для зміцнення репутації "вагнерівців", - ISW

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин використовує повідомлення про "успіхи" у Соледарі Донецької області, щоб зміцнити репутацію своїх найманців як ефективної бойової сили. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що  ПВК "Вагнер" стверджують, що за останні кілька днів захопили територію у межах Соледара. У російському інформаційному просторі розглядають ці "успіхи" як ознаки того, що найманці можуть незабаром оточити Бахмут.

На кадрах бою, поширеному в соціальних мережах 9 січня, видно, як "вагнерівці" ведуть запеклий бій зі стрілецької зброї біля будівлі міської адміністрації в центрі Соледара.

Пригожин наголосив 9 січня, що "виключно" підрозділи ПВК "Вагнер" займають позиції в Соледарі, і зазначив, що наразі найманці ведуть "запеклі бої за будівлю міської адміністрації".

В ISW вважають, що Пригожин продовжить використовувати як підтверджені, так і сфабриковані успіхи ПВК "Вагнер" в Соледарі та Бахмуті для просування своєї компанії як єдиного російського угруповання в Україні, здатного досягти відчутних успіхів.

В ISW зазначають, що представники українського оборонного відомства заявили, що, хоча російські війська не повністю контролюють Соледар, ситуація в населеному пункті надзвичайно складна.

Російський військовий блогер зазначив, що українські війська зберігають контроль над підприємством "Артемсіль" і прилеглими багатоповерхівками на півночі Соледару.  

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський вважає, що завдяки довгому утриманню міста Соледар Донецької області при постійних атаках окупантів українські військові змогли виграти додатковий час і сили.

Також заступниця міністра оборони Ганна Маляр 9 січня розповіла, що після невдалої спроби захопити Соледар російські окупанти перегрупувалися, змінили тактику і розпочали новий потужний штурм.