Росія хоче обмінятися із Заходом замороженими активами

Росія хоче обмінятися із Заходом замороженими активами
Західні уряди навряд чи погодяться на будь-яку угоду. Ілюстрація ua.depositphotos.com

Росія пропонує країнам Заходу обміняти заблоковані активи їхніх інвесторів у країні на деякі російські активи, заморожені Заходом після вторгнення президента Володимира Путіна в Україну. 

Про це пише Financial Times.

Згідно з пропозицією, Москва надасть зацікавленим західним інвесторам можливість придбати активи російських компаній, які були знерухомлені в Європі, використовуючи власні кошти, що зберігаються на закритих рахунках у Росії, які не можуть бути використані за межами країни.

При цьому, західні чиновники повідомили Financial Times, що вони не знають про цю пропозицію і жодних переговорів щодо потенційного обміну активами не ведеться.

Видання пише, що в планах РФ розблокувати 100 мільярдів рублів (1,1 мільярда доларів), які переважно належать роздрібним інвесторам, із загальної суми 1,5 трильйона рублів холдингів, що належать Росії на заході.

Пропозиція Москви компенсувала б роздрібним інвесторам їхні інвестиції в західні цінні папери, які були заморожені під санкціями Заходу та застрягли в розрахункових установах. При цьому, Росія ще не оприлюднила подробиць запропонованого обміну, але російська влада вже працює над проектом указу.

Проте, будь-яка потенційна угода буде ускладнена юридичними труднощами та труднощами з дотриманням законодавства для західних інвесторів щодо розпорядження своїми активами в Росії, за словами особи, ознайомленої з пропозицією.

Видання пише, що західні уряди навряд чи погодяться на будь-яку угоду, яка прирівнює російські активи, заморожені у відповідь на повномасштабне вторгнення Путіна в Україну , із західними активами, які перебувають у Росії, конфіскацію яких вони вважають незаконною.

FT наголошує, що дана пропозиція надійшла від РФ в той момент, коли західні уряди на чолі з групою країн G7 сперечаються про те, чи варто їм намагатися монетизувати заморожені активи Росії для підтримки України.

Повідомляється, що майже 200 мільярдів євро російських активів були заморожені санкціями в Euroclear, найбільшій у світі розрахунковій компанії, 180 мільярдів з яких – це резерви російського центрального банку. Західні офіційні особи шукають способи законного зняття прибутків від цих активів і пропонують їх як фінансову допомогу Києву.

Проте, на Заході розуміють, що будь-яке захоплення призвело б до ризику експропріації Росією більшої кількості західних активів у відповідь. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com