Терориста Гіркіна затримали у Росії — ЗМІ

стрєлков, гіркін
Російський терорист Стрєлков. Фото: ТАСС

В Російській Федерації у п’ятницю, 21 липня, затримали терориста, воєнного злочинця Ігоря Гіркіна, відомого також як Стрєлков.

Про це повідомляють Radio Svoboda та ряд росЗМІ.

Попередньо відомо, що його затримано за заявою колишнього бойовика ПВК "Вагнер". За місцем проживання проводять обшуки.

Його дружина Мирослава Регінська підтвердила інформацію. Вона повідомила, що "з'ясувала від друзів", що Гіркіну висунули звинувачення за статтею 282 КК РФ (екстремізм).

Відомо, що представники Слідкому РФ вивели Стрєлкова під руки та відвезли у невідомому напрямку. 

Злочини терориста Ігора Гіркіна-Стрєлкова

Гіркін — колишній полковник ФСБ, воєнний злочинець, терорист, пропагандист. Він активно приймав участь у гібридній війні Росії проти України з 2014 року, водночас після повномасштабного вторгнення почав нібито "критикувати" російську владу. Зауважимо, що реальні його мотиви зміни позиції невідомі.

Коли росіяни запустили так званих "зелених чоловічків" до Криму з метою анексувати півострів, Гіркін очолював диверсійний загін, організовував збір кримських депутатів для призначення незаконного референдуму. Він також відповідальний за штурм фотограмметричного центру в Сімферополі.

Згодом в Донецькій та Луганській областях росіяни організували терористичні угрупування, до яких доєднався і Гіркін. Він перекинув туди свої загони та командував атаками на Слов'янськ. Зокрема і з цього розпочалися активні бойові дії на Донбасі.

За його численні військові злочині на території України Гіркіна призначили на три місяці так званим "міністром оборони" терористичної організації "ДНР", контрольованою Москвою. Терорист також називав себе головнокомандувачем "Армії Новоросії". Коли в серпні 2014 року регулярні російьскі війська вторглися на територію України, Гіркін втік назад до РФ.

Збиття боїнга MH17. Вину Гіркіна доведено

Окружний суд Гааги визнав Гіркіна та ще двох злочинців винними у збитті пасажирського боїнга MH17. Літак виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Гіркін займався установкою ЗРК, з якого збили боїнг, а також постачанням зброї, він же вів переговори з відповідальними особами у Росії.