В Європі погодили спільну закупівлю артснарядів для України

боєприпаси, артснаряди
Боєприпаси 155 калібру зазвичай використовуються в польових гарматах і гаубицях. Фото: вікіпедія

8 березня країни ЄС дійшли консенсусу щодо прискореного постачання та закупки артснарядів, щоб допомогти Україні. Наразі почалася дискусія про те, як це реалізувати.

План, розроблений главою МЗС ЄС Жозепом Борреллем передбачає, що країни ЄС які відправлять свої боєприпаси до Києва отримають фінансову компенсацію в 1 млрд євро. Ще 1 мільярд євро виділено для фінансування спільної закупівлі нових снарядів, повідомляє Reuters.

"Була загальна згода щодо цієї процедури, але є питання, які очікують на вирішення. Все потрібно обговорити детально", - сказав Боррель після зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі і висловив надію, що план буде завершено на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС 20 березня.

Попри одностайну підтримку, у ЄС ще повинні узгодити нюанси по фінансуванню і укладанні угод із виробниками снарядів.

Україна спалює снаряди швидше, ніж її союзники можуть їх виготовити, і в ЄС не можуть з впевненістю сказати, які потужності має їхня оборонна промисловість. Не останньою проблемою є і те, що промисловості знадобиться час, для нарощення потужностей з виробництва.

Перед початком неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС у Стокгольмі, до спільних закупівель снарядів для України приєдналася Австрія.

Уряд Естонії запропонував закупити закупити 1 мільйон боєприпасів для України, загальною вартість $4,3 млрд, адже Україна використовує в середньому від 60 000 до 210 000 боєприпасів на місяць, але європейська оборонна промисловість має потужність лише для виробництва 25 000 снарядів за той самий проміжок часу.