Зеленський оновив блокування активів Януковича, Курченка, Дерипаски та екс-міністра оборони Лебедєва

Зеленський оновив блокування активів Януковича, Курченка, Дерипаски та екс-міністра оборони Лебедєва
Блокування активів Віктора Януковича в Україні послаблено

Президент Володимир Зеленський видав окремий указ №694 від 12 жовтня, що передбачає введення у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про запровадження санкцій у вигляді блокування на 10 років активів щодо чотирьох осіб, до яких подібний захід вже був застосований.

Зокрема, рішення стосується колишнього президента Віктора Януковича, наближеного до нього за часів президентства бізнесмена Сергія Курченка та ексміністра оборони Павла Лебедєва. Відповідний пункт в додатку до указу №151 від 9 квітня 2021 року, відповідно, вирішено виключити.

Крім того, оновлено застосовування такого заходу проти російського олігарха Олега Дерипаски. Відповідний пункт з додатку до указу №266 від 24 червня 2021 року, також виключено.

Він передбачав блокування активів бізнесмена на менший термін - на три роки. Натомість попереднє рішення щодо Януковича, Курченка та Лебедєва, навпаки, передбачало взагалі безстрокове блокування.

Нагадаємо, що зазначене рішення необхідне для юридичного оформлення конфіскації активів за новою процедурою: Міністерство юстиції висловлювало намір подати позови про стягнення в дохід держави приватних активів низки підсанкціонних осіб, зокрема якраз Януковича, Курченка та Дерипаски.

До цього перший такий позов Мін'юст подав до Вищого антикорупційного суду 24 серпня, і вже 1 вересня той у повному обсязі його задовольнив, вирішивши стягнути в дохід держави активи підсанкційного російського олігарха Володимира Євтушенкова, якого називають людиною з найближчого кола президента РФ Володимира Путіна.