НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

За час війни стартував продаж у майже 500 нових ЖК в Україні: які регіони лідирують

новобудови, будівництво, первинний ринок
Фото: ЛУН

За два з половиною роки війни повністю розпродалися квартири у 500 житлових комплексах України. Приблизно стільки ж проєктів запустили у продаж. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Динаміка первинного ринку житла на третій рік війни демонструє позитивне зростання після обвалу у перший рік війни, коли темпи будівництва впали втричі в середньому по Україні. 

Проте вже в 2023 році роботи відновилися у більш "безпечних" регіонах і почався ріст первинки, заявив Business Development Manager ЛУН Олександр Павлов під час виступу на Digital Construction Forum 2024. Згідно з апроксинованим прогнозом, 2024 рік також завершиться позитивною динамікою до попереднього року. 

"До показників старту відкриття продажів до рівня 2021 року нам ще далеко. Проте є хороша динаміка: у 2021 стартувало 429 нових ЖК, у 2022-му - 162, у 2023 - 211, у 24 -165 (станом на вересень)", - наголошує Павлов.

розпочали продаж квартир під час війни

За статистикою ЛУН, загалом з початку повномасштабного вторгнення у регіонах України продаж стартував у 481 житлових комплексах. Майже третина від загального числа була запущена у Львові та області (138 ЖК) -це вдвічі більше, ніж у Києві та області. 

Третина усіх новобудов України стартувала на Львівщині. Інфографіка: ЛУН

За показниками продаж також спостерігається динаміка, хоч і неспівставна з довоєнним часом. За даними ЛУН, понад 500 проєктів допродались за час війни. Тут знову лідирує Львівщина, але вже з меншим відривом від столиці та області - 115 проти 101. Також серед перших - Івано-Франківська, Одеська та Хмельницка області.

Інфографіка: ЛУН

Якщо оцінювати ринок з точки зору показників ввведення в експлуатацію, згідно з даними Держстату, за перше півріччя було здано в Україні 4,5 млн квадратних метрів. У порівнянні з попереднім роком, це майже 30% зростання, і на 100% більше, ніж у 2022-му.

"У першому півріччі 2024 в Україні здали в експлуатацію на 5% менше житла, ніж у довоєнний рік. Проте варто враховувати, що, по-перше, у 2021-му найбільше житла здавали якраз у II півріччі, але все одно тілить, що відрив не такий великий. По-друге, відомо, що за останній рік зросла частка будівництва одноквартирних будинків, тобто приватної забудови. Але з даних Держстату незрозуміло, наскільки значним є зростання", - додав Павлов. 

Топ-5 міст України за зростанням цін у новобудовах

Ціни на первинному ринку житла у багатьох регіонах демонструють зростання, проте не у всіх. Окрім Ужгорода та Львова, де зростання очікувано, приріст у ціні за квадратний метр спостерігається і в Черкасах та Рівному.

Інфографіка: ЛУН

Найдорожчі ціни у новобудовах залишаються у Львові (середня ціна - 57 тис. грн за кв.метр) та Ужгороді (49 тис грн), де зростання перевищує 10%. 

Ціни на первинному ринку житла у різних регіонах України у вересні 2024-го. Інфографіка: ЛУН

У Києві за останній рік спостерігається плато - незначне зростання вартості в межах похибки, як і в Одесі. Столичні ціни коливаються в межах від 40 тис. до 100 тис. гр. за квадратний метр. У Одесі 40 тис. грн за квадрат - це середня ціна на ринку новобудов.