НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

Житло на вторинному ринку Києва далі дешевшає

вторинний ринок нерухомості, купівля житла, Київ
Фото: Енциклопедія новобудов

У вересні вартість квартир на вторинному ринку нерухомості у регіонах України зросла здебільшого на 5-6%, натомість у Києві ціни падають.

Як свідчать дані аналітики маркетплейса нерухомості DIM.RIA, ціни, які вказували власники у своїх пропозиціях з продажу нерухомості, зросли у Львівській, Чернівецькій, Волинській, Закарпатській, і навіть менш безпечних Сумській та Херсонській областях.

Водночас за останній місяць у Київській області залишаються незмінними.

Інфографіка: DIM.RIA

У Києві аналітики виділили незначне здешевшання на 1%. При цьому столиця лишається містом з найдорожчим житлом: середня ціна за однокімнатну квартиру на основі пропозицій вересня складає $84 935.

Проте на ринку є дешевші й дорожчі пропозиції: у середньому $45 060 у Деснянському районі та $113 553 — у Печерському.  

Користувачі активніше шукали пропозиції для купівлі житла у центральних та західних областях України: там попит зріс подекуди більш як на 20%. Попри те, що у межах року загальна кількість пошукових запитів іде на спад, у більшості областей України досі на одне оголошення про продаж житла припадає 5-10, а подекуди й 20 відгуків.

У вересні поменшало охочих продати власне житло, якщо порівнювати з серпнем або порівнювати дані рік до року. Порівняно з вереснем 2023 кількість пропозицій з продажу житла зросла лише у Чернігівській, Волинській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

За даними ЛУН, протягом року загалом ціни на вторинці дешевшають у всіх регіонах - у середньому на 7%. При цьому реальні продажі відрізняються в ціні на 10%

Найбільш поширена ціна на купівлю-продаж - $50-70 тисяч, а також $30-50 тисяч, які разом становлять майже 60% продажів.

Найдорожчі ціни в столиці традиційно в Печерському та Шевченківському районах. Середня вартість однокімнатних тут затягує на $120 тис та $77 тис. Найдешевші ціни у Деснянському та Дніпровському районах  - $39 тисяч і $52 тисячі.

Інфографіка: ЛУН

Ціни у передмісті Києва доганяють столичні. Зокрема у Броварах, Вишгороді та Вишневому квартиру в середньому можна купити за $43 тис., на Петропавліській Борщагівці - $48,5 тис. Найдешевше житло  продають у Гостомелі, Бучі та Ірпені - $26 тисяч, $33,5 тисяч та $35,5 тисяч.