Більшість українців вважають, що влада дійсно намагається боротися з корупцією

Більше половини українців вважають, що в країні є спроби подолати корупцію і є позитивні зрушення
Більше половини українців вважають, що в країні є спроби подолати корупцію і є позитивні зрушення. Фото: Depositphotos

59% українців переконані, що українська влада намагається боротися з корупцією, натомість 34% вважають, що останні гучні справи щодо корупціонерів є свідченням "безнадійної корумпованості України". 

Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Як зауважують соціологи, корупція лишається одним із найбільш дратівливих для українців аспектів та є топ-проблемою за версією опитуваних.

Більшість українців бачать позитивні зрушення у боротьбі з корупцією

На запитання, а як українці самі сприймають нинішню ситуацію з боротьбою з корупцією, більшість , а саме 59%, вважають, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення. 

Водночас істотна частка респондентів обирали варіант відповіді, що останні справи є свідченням «безнадійної корумпованості України і позитивних змін немає» (34%).

"Узимку 2022-2023 років КМІС провів на замовлення Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» чергове масштабне опитування щодо стану корупції. Одним із запитань було «Як Ви вважаєте, наскільки ефективно органами влади України ведеться боротьба з корупцією?». Якщо в 2018 році 25% відповіли «скоріше ефективно», то взимку 2022-2023 року – 50%. Тому ми можемо обережно припускати, що зараз думки українців щодо боротьби з корупцією більш оптимістичні, ніж були до широкомасштабного вторгнення", - зауважують соціологи.

Вони додають, що з Заходу на Схід стає менше тих, хто вважає, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією.  Так, на Заході 65% вважають, що боротьба є проти 32%, які, навпаки, вважають Україну «безнадійно корумпованою».

У Центрі співвідношення 60% проти 34%, на Півдні – уже 53% проти 40%. На Сході вже трохи більше тих, хто негативно оцінює ситуацію – 49% проти 45%, які вважають, що боротьба з корупцією є.

Крім того, як констатують у КМІС, критичні оцінки ситуації з корупцією пов’язані з вищою готовністю до територіальних поступок. Так, серед тих, хто негативно оцінив ситуацію, 25% готові до територіальних поступок, у той час як серед тих, хто бачать позитивні зрушення – 4%.

Разом з цим, навіть серед тих, хто критично сприймає ситуацію з корупцією, переважна більшість (66%) виступають проти територіальних поступок (серед тих, хто позитивно оцінює ситуацію – 88% проти поступок).

Нагадаємо, нещодавно НАЗК знову відкрило доступ до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцію правопорушення.

Крім того, з 6 вересня в Україні запрацював Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому українці можуть інформувати про факти хабарництва та корупції, які їм вдалося зафіксувати.

Також вперше в Україні судом ухвалено рішення про виплату винагороди викривачу корупції, яка становитиме 13 млн 299 тис. 950 грн. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com