Керівника Полтавського ГЗК заарештували з можливістю виходу під заставу в 1 мільярд

Керівника Полтавського ГЗК заарештували з можливістю виходу під заставу в 1 мільярд
Фото: Офіс генпрокурора

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 999 мільйонів 991 тисячу гривень голові правління Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, що належить групі компаній Ferrexpo, бенефіціаром якої є депутат Верховної Ради VII та VIII скликань Костянтин Жеваго.

Як повідомляють в Офісі генерального прокурора, суд задовольнив відповідне клопотання Спеціалізованої екологічної прокуратури. Підозрюваного взяли під варту у залі суду. За даними на сайті ПГЗК, головою його правління є Віктор Лотоус.

У чому підозрюють керівника Полтавського ГЗК

Нагадаємо, що днями йому повідомили про підозру в незаконному видобуванні корисних копалин та зловживанні повноваженнями, що нанесло державі збитки на понад 157 мільярдів гривень.

Як виявило слідство, комбінат мав ліцензію лише на видобування залізистих кварцитів, а відходи, що утворюються в процесі їх збагачення, мав зберігати у спеціально відведених сховищах. Однак не встановлені наразі службові особи підприємства обробляли їх, отримуючи щебінь різних фракцій, який продавався суб’єктам підприємницької діяльності.

Встановлено, що у період 2015-2021 років було незаконно видобуто таким чином понад 20 мільйонів кубометрів корисної копалини, що становить приблизно 164 тисячі вагонів.

Наразі вирішується питання щодо накладення арешту на майно підозрюваного з метою подальшого відшкодування збитків. Встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину.

Що каже сам Полтавський ГЗК

Сам ПГЗК заявив, що не видобував відмінних від залізної руди корисних копалин, тому незаконних дій підприємство і голова його правління не вчиняли, а жодних збитків державі нанесено не могло бути.

"Ми вважаємо, що звинувачення, про які іде мова, є безпідставними, а вручена підозра - необґрунтована та не підтверджується належними доказами. Адвокати підприємства готують докази та заперечення для суду, які покажуть хибність звинувачень", - заявили на підприємстві.

В свою чергу, у вівторок ПГЗК знову наголосив, що мала місце звичайна виробнича діяльність підприємства, а саме видобуток залізної руди, її переробка, збагачення та виробництво окатків у відповідності до наявного спеціального дозволу на користування надрами.

"Полтавський ГЗК вважає, що ця та інші справи проти підприємства, які були ініційовані протягом останнього року, є лише черговою спробою дестабілізувати роботу нашого підприємства, яке є великим роботодавцем, соціально-відповідальною компанією, яка є невід’ємною частиною стабільного життя Полтавщини та стратегічним для України підприємством", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що цю справу розслідує Головне слідче управління Нацполіції за оперативного супроводу департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції та у співпраці з Державною службою геології та надр.

Нагадаємо, однак, що в червні про викриття шести посадовців ПГЗК повідомляли Держбюро розслідувань та Служба безпеки України: зазначалося, що ті створили організоване злочинне угруповання, продаючи щебінь, на що до того ж не мали дозволу, "своїм" компаніям за штучно заниженою вартістю. Йшлося про продаж корисних копалин на майже 400 мільйонів гривень.