НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Про братерство, лікарів та передову: історія "Благодійного фонду "Лікарі форпост хелп"

Про братерство, лікарів та передову: історія "Благодійного фонду "Лікарі форпост хелп"
Кавер: Delo.ua

Сьогодні волонтерство – невід'ємна частина життя багатьох українців. Люди різного віку та професій долучаються до допомоги заради спільної мети. Осторонь не залишаються й лікарі. У другому матеріалі з циклу "Є сенс допомагати" розповідаємо про організацію "Благодійний фонд "Лікарі форпост хелп", що почала свою діяльність ще на початку російсько-української війни у 2014 році.

Засновник БО "Благодійний фонд "Лікарі форпост хелп" - підприємець, власник та засновник клініки імунології та алергології "Форпост" Олександр Назаренко. Він почав свій волонтерський шлях із перших днів війни у 2014 році. Зібравши поряд невелике коло однодумців лікар почав активно допомагати війську. У той час організація під керівництвом Назаренко надавала медичну допомогу захисникам та проводила реабілітаційні заходи, що були та залишаються нагальною потребою для всіх військових.

У лютому 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення, для "Благодійного фонду "Лікарі форпост хелп", як і для всієї України, змінилось все. Спектр діяльності організації значно розширився. До звичної роботи додались практикуми з тактичної медицини, закриття технічних потреб: РЕБи, тактичне спорядження, маскувальні сітки, ліки та ще незліченна кількість необхідних для перемоги речей.

Значно збільшилась присутність організації на передовій. "Кожного місяця команда з 5-6 волонтерів та лікарів вирушають у місця проведення бойових дій. Це алергологи та терапевти, а також волонтери, які закривають інші процеси, що не пов’язані з лікарською діяльністю. Можу сказати, що волонтерів, які дійсно систематично відвідують лінію фронту, від загальної кількості не більше 10-15%. Тим не менш, всі роблять єдину та надважливу справу: хтось збирає кошти, хтось закуповує необхідне та комплектує придбане, а хтось – доставляє це все хлопцям та дівчатам на фронт", – розповідає Олександр Назаренко. 

Фото: "Благодійний фонд "Лікарі форпост хелп"

За його словами, лікарі на передовій –  першокласні професіонали, а українських військових хірургів та травматологів можна назвати кращими у світі. Проте на фронті, на жаль, є й інші медичні потреби - наприклад, терапевтичні. "Особливо гостро це питання постає на початку осені, залишаючись актуальним аж до середини весни. Це період застуд та вірусних інфекцій, які в умовах вологості, незбалансованого харчування та ослабленого імунітету стають загальним явищем на фронті. Це гаряча пора для імунологів та алергологів", - каже лікар.

Попри розповсюдженість проблеми алергічних захворювань серед захисників, вирішення цього питання наразі лежить виключно на плечах волонтерів. 

"Оскільки у ЗСУ відсутні посади штатних імунологів-алергологів, а запит на їхні послуги стабільно високий, без волонтерської лікарської допомоги не обійтись. До прикладу, сезон алергії на амброзію триває з липня по жовтень, а ще є пил, кліщі, цвітіння польових квітів та безліч інших алергенів, які оточують військових у польових умовах. Треба враховувати, що за статистикою, на алергію хворіє кожна десята людина, а алергія - це не лише про набряк очей чи чхання, це також про набряк дихальних шляхів та, зокрема, пневмонію", - пояснює Назаренко.

Фото: "Благодійний фонд "Лікарі форпост хелп"

Станом на сьогодні БО "Благодійний фонд "Лікарі форпост хелп" - мало не єдині фахівці з лікування алергії, які виїжджають на передову. Вони не лише допомагають захисникам позбутись симптомів алергії, але й лікують її у польових умовах фронтового життя.

Як зазначає засновник організації, українці й надалі активно підтримують військо, а волонтери завдяки спільній роботі та професійному братерству конвертують цю підтримку у реальні інструменти перемоги. Саме підбір команди однодумців, надійні партнери та відданість спільній ідеї рухають справу БО вперед. 

"Команда – найважливіше. Це стосується і вибору партнерів, наприклад банку для обслуговування. Для нас важливо, щоб в пакеті було передбачене безкоштовне поповнення поточного рахунку, прийом готівки для зарахування від третіх осіб, переказ на рахунки фізичних осіб, відсутність абонплати за обслуговування. Слід розуміти, що наша справа тісно пов’язана з зовнішньоекономічною діяльністю, тому також необхідні знижені тарифи на відповідні операції. Враховуючи такі потреби, ми обрали державний банк Sense Bank, який запропонував усі ці послуги в одному пакеті. Власне, ця установа має тариф, що розроблений спеціально для благодійних та волонтерських організацій", - розповідає Назаренко. 

Фото: "Благодійний фонд "Лікарі форпост хелп"

За його словами, волонтерство в Україні набуває нових форм. "Зараз часто можна почути, що волонтерський рух згасає. Категорично з цим не погоджуюсь, позаяк  волонтерство змінюється та трансформується відповідно до потреб військових", – впевнений лікар.

Він додає, що наразі постала інша проблема, що заважає працювати заради перемоги - засилля псевдоволонтерів, які паплюжать загальний образ благодійників. "Зазвичай шахраї більш активні у медійному просторі, вони активно просувають фейкові збори у соціальних мережах, користуючись тим фактом, що справжні волонтери надмірно завантажені роботою. Тому закликаю допомагати лише перевіреним фондам", - каже Олександр Назаренко.

Хоча у волонтерській діяльності є свої проблеми та труднощі, але попри все там є і неперевершені люди, що горять своєю справою та самовіддано наближають перемогу України.