Руйнування Каховської ГЕС може спричинити епідемію на окупованій території

моз, каховська гес
Фото: АрміяInform

На окупованій росіянами території, яка постраждала від затоплення внаслідок руйнування дамби Каховської гідроелектростанції, розташовано 12 кладовищ, один скотомогильник та біотермічна яма.

Про це пише Центр національного спротиву.

Згідно з повідомленням, дана інформація щодо цих об'єктів знаходиться у внутрішніх документах окупаційної адміністрації Херсонської області, але росіяни приховують дані факти від населення.

Повідомляється, що затоплення та розмив таких об'єктів може призвести до поширення епідемій. В першу чергу - на тимчасово окупованих територіях. 

Вода з водосховища, яка розмиває кладовища і могильник, рано чи пізно потрапить до річок або змішається з підземними водами, що живлять колодязі мешканців.

Насамперед йдеться про епідемії таких захворювань як вірусний гепатит, гострі кишкові інфекції, зокрема холера і ботулізм.

Раніше в МОЗ повідомляли, що у постраждалих від підтоплення та сусідніх районах посилили  епідеміологічний нагляд, а також збільшили запас антибактеріальних препаратів. Але це стосується лише підконтрольній Україні території. Чи проводяться якісь превентивні заходи на лівому березі - не відомо.

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня 2023 російські війська підірвали Каховську ГЕС у Херсонській області.

Підрив Каховської гідроелектростанції призвів до забруднення води паливно-мастильними матеріалами та отрутохімікатами. В середині червня на затоплених землях було виявлено холерну і кишкову палички.