НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

В Україні поширюються фейки про перебої з електроенергією та "життя в екстрених умовах"

В Україні поширюються фейки про перебої з електроенергією та "життя в екстрених умовах"
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Українцям почали надходити фальшиві повідомлення нібито від ДСНС України про серйозні перебої з електроенергією та водопостачанням у Сумській області через російські авіаудари.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації.

У цих повідомленнях йдеться про те, що електрика та вода будуть відсутні протягом трьох тижнів, а жителів закликають купувати необхідне для виживання в екстрених умовах.

Центр протидії дезінформації спростував ці заяви, підкресливши, що повідомлення є фейковими, а ДСНС не займалася такою розсилкою.

Більше того, акаунти, з яких надсилають ці повідомлення, видаляються через кілька годин, що вказує на організовану кампанію з дезінформації.

Такі фейки спрямовані на створення паніки серед населення, підрив довіри до офіційних джерел та дезорієнтацію українців під час війни. Центр закликає довіряти лише перевіреним джерелам інформації та ігнорувати непідтверджені повідомлення з сумнівних акаунтів.

Додамо, раніше українцям на пошти почали приходити електронні листи, начебто від імені Державної служби України з надзвичайних ситуацій, про ракетний обстріл Рівненської АЕС, який спричинив підвищений рівень радіації. 

Українців застерігають, що при отриманні подібних листів необхідно позначити його як спам та в жодному разі не переходити за вказаними в ньому посиланнями.

У разі, якщо все-таки перейшли за посиланням, потрібно звернутися до Кіберполіції.

Джерело фото: ua.depositphotos.com