НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,44

41,37

EUR

45,55

45,40

Впровадження нової системи контролю на кордонах ЄС відклали на невизначений термін

Впровадження нової системи контролю на кордонах ЄС відклали на невизначений термін
Фото: ua.depositphotos.com

Система контролю на кордонах Євросоюзу під назвою "Система вʼїзду-виїзду" (Entry/Exit Scheme, EES) не запрацює 10 листопада, як це планувалося раніше.

Про це повідомила комісарка ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон, передає "Радіо Свобода".

Вона також зазначила, що нових термінів для її впровадження – немає, однак висловила сподівання, що поступове запровадження системи EES почнеться якомога швидше.

Повідомляється, що Франція, Німеччина та Нідерланди сповістили Європейську комісію, що нова система досі не є достатньо стабільною, а випробування, необхідні для її запровадження, проведені ще не були.

Що передбачають нові правила в'їзду до ЄС

Сучасна автоматизована система замінить ручне нанесення штампів у паспортах, посилить безпеку на кордонах ЄС, а також допоможе протидіяти нелегальній міграції. Нововведення стосуватиметься громадян третіх країн, які в’їжджають на територію ЄС для короткострокового перебування.

Під час першого в’їзду у подорожувальника повинні взяти біометричні дані: відбитки пальців, фото обличчя для ідентифікації. Ці дані про людину будуть зберігатися у системі протягом трьох років. Упродовж цього часу їх повторно здавати не буде потрібно. Якщо ж людина відмовиться надати біометричні дані, то їй буде відмовлено у в’їзді.

Під час наступних візитів інформація мандрівників перевірятиметься на пункті в’їзду та виїзду з цими деталями, зокрема з однією частиною біометричних даних, ймовірно, скануванням обличчя.

Нова система не поширюється на тих, хто матиме посвідки на проживання в країнах ЄС і довгострокові візи.

На пункті пропуску або в аеропорту цифрова система замінить нинішній штамп у паспорті. Під час перетину кордону громадяни використовуватимуть термінали самообслуговування для сканування своїх паспортів або інших проїзних документів.

Система фіксуватиме ім’я, біометричні дані, а також дату і місце в’їзду та виїзду. Крім того, автоматично буде підрахована кількість днів перебування в Шенгенській зоні. Це дасть змогу контролювати, аби мандрівник не перевищив дозволений термін перебування (90 днів протягом 180 днів).

Система EES діятиме в усіх країнах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, де залишиться традиційна процедура проставлення штампів. Також система застосовуватиметься в чотирьох державах Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Зауважимо, що нові правила перетину кордону не означають скасування безвізового режиму.

Фото: ua.depositphotos.com