Ввезення книг з Росії в Україну заборонять: Зеленський підписав закон

Володимир Зеленський, президент України
Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський 22 червня підписав Закон про заборону ввезення книг, що стосуються держави-агресора, Республіки Білорусь та тимчасово окупованої території України. Голова держави відтерміновував це рішення, водночас він все ще чеакає на рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі.

Про це повідомила пресслужба Офісу Президента Укрїни.

Уряд надіслав цей закон стороні ЄС. Це важливо було зробити, адже існує ризик, що окремі норми документа можуть вплинути на виконання зобов’язань щодо захисту прав меншин, зокрема, мовних.

"У разі необхідності Президент України доручив Уряду відреагувати на рекомендації, які будуть надані Європейською комісією, шляхом внесення до Верховної Ради проекту відповідних законодавчих змін", - уточнюють в ОП.

Зауважимо, що Верховна Рада підтримала Закон ще в 2022 році. Президент не підписав документ вчасно. Тому активіст Тарас Шамайда створив відповідну петицію, яка набрала 25 тис голосів.

Нагадаємо, що йдеться про закон, який отримав №2309-IX (відповідний законопроект мав №7459). Він був прийнятий Радою ще 19 червня минулого року, а наступного дня підписаний головою парламенту Русланом Стефанчуком і відправлений на підпис Зеленському. Таким чином, президент не підписував його рівно рік.

Згідно з законом, книги, видані російською мовою, які ввозяться з територій інших країн, будуть перевірені на наявність антиукраїнської пропаганди для ввезення в Україну.

Також забороняється випускати, ввозити, поширювати в Україні книжкові видання, що містять твори авторів-громадян Росії, але заборона не поширюватиметься на такі книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.