Бизнес воинов 17 июля, 17:07

Як ветерани АТО відкрили власний бізнес з доставки піци

Двоє ветеранів — Віталій Лелюк, Віктор Алексеєнко та волонтер Сергій Зелінський — відкрили в Херсоні доставку піци, у планах хлопців — відкриття власної піцерії

Як ветерани АТО відкрили власний бізнес з доставки піци
Віктор Алексеєнко. Фото: Ю. Соломахіна

У березні 2018 року ветерани АТО з Херсона Віталій Лелюк і Віктор Алексеєнко, а також волонтер Сергій Зелінський започаткували власний бізнес з приготування та доставки піци "Sale e Pepe". В інтерв'ю Delo.UA Віталій Лелюк розповів, що стало каталізатором створення бізнесу, а також поділився планами на майбутнє.

До АТО

Боєць 79-ї бригади Віталій Лелюк зізнається, що майже все життя працював у ресторанному бізнесі. "Хоч я за освітою залізничник, однак з 19 років працював у ресторанах. Мене зажди тягнуло у сферу харчування. За цей час "виріс" від офіціанта до керуючого. Працював у ресторанах у Києві, Москві, в Криму — Ялті, Місхорі та Форосі", — згадує ветеран.

На Форосі Віталій працював разом зі своїм майбутнім партнером Віктором Алексеєнком. Як зізнається ветеран, саме на Форосі було його останнє місце роботи у Криму.

Однак звичний уклад життя хлопців змінили події весни 2014 року. "Я покинув Крим ще наприкінці лютого, а Віктор залишався на півострові до нелегітимного референдуму 16 березня 2014 року. Після "волевиявлення" там запанувала така атмосфера, що він уже не міг там залишатись і повернувся у Херсон, де почав займатись тандирною випічкою", — стверджує ветеран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ветеран АТО почав шити чоловічу білизну

На фронт Віталій Лелюк пішов добровольцем у серпні 2014 року, потрапивши у третю хвилю мобілізації. Служив в артилерії в районі Новоселівки. А його майбутній компаньйон по бізнесу Віктор в той час служив у 36 бригаді у районі Широкиного.

"Віктор готував і на фронті, хоча це і не входило в його обов'язки безпосередньо. Все почалось з одного плову, а потім він став готувати для своїх товаришів", — розповідає Віталій.

Перший бізнес

Демобілізувались хлопці майже водночас — восени 2015 року — і вже тоді почали думати над ідеєю відкриття власного бізнесу, оскільки обидва вже мали досвід роботи у ресторанній сфері.

"Але нас стримувало те, що у нас не було ні бізнес-плану, ні обладнання, ні навіть уявлення того, що це має бути", — згадує Віталій.

Вже після повернення з фронту Віталій та Віктор познайомились з волонтером Сергієм Зелінським, який очолює спілку ветеранів в Херсоні.

"Сергій нам запропонував путівку на море біля Генічеська. Коли приїхали на місце, то у нас і виникла ідея відкрити піцерію в Генічеську. Продукти для піци ми планували купувати у місцевих виробників", — згадує Віктор.  

Однак зібрати потрібну суму на відкриття піцерії не вдалось. Крім того, піцерія у Генічеську — така робота носила б сезонний характер, продовжує Віталій. Тому від ідеї відкривати свій перший заклад у Генічеську ветерани відмовились.

Сергій Зелінський. Фото: Ю. Соломахіна

Спроба №2

Доставка піци "Sale i pepe" відкрилась у березні 2018 року в Херсоні. Чому саме доставку? Бо на повноцінний заклад у хлопців не було коштів.

Відкриттю доставки передував підготовчий процес. У лютому 2018 року Віталій захистив бізнес-план та отримав грант у розмірі 21 тис. від благодійного фонду "Успішна жінка", який проводив навчання для ветеранів та внутрішньо-переміщених осіб.

"Фактично цей грант і став каталізатором розвитку нашого бізнесу. На ці гроші ми купили тістоміс для нашої кухні. Тоді ж почали шукати приміщення. Це виявилось справою непростою. Ми переглянули кілька приміщень в різних частинах міста. Розглядали варіанти і комерційної оренди, навіть звертались до місцевих депутатів",  — говорить ветеран.

Після довгих пошуків вдалось знайти приміщення площею 70 кв. м на території Херсонського аграрного університету.

"Нам про це приміщення розповів один із друзів. Ми звернулись до ректора, і він з радістю виділив територію для кухні. У нас на той момент не було нічого — тільки голі стіни і тістоміс. Все інше обладнання — столи, печі, холодильники, лопати для піци — потрібно було купувати", — згадує Лелюк.

Всього на відкриття власної справи ветерани витратили понад 100 тис. грн власних заощаджень, не враховуючи кошти гранту. Усі гроші пішли на купівлю обладнання, яке купували переважно через дошки оголошень.

"Дуже часто продавці йшли нам назустріч. Наприклад, жінка, у якої ми купили піч, зробила нам знижку 2 тис. грн. Так піч коштувала 19 тис. грн, а нам вона продала за 17 тис. До печі також віддала нам стіл і лопату для піци", — розповідає Віталій.

Крім того, частину обладнання ветерани виготовили власноруч. Зокрема, столи для розмішування тіста.

Торгову марку закладу придумав Віталій Лелюк. "Сіль і перець" — саме так в Італії називають чоловіків у розквіті сил, але вже з сивиною. Це майже про нас. Крім того, сіль і перець — це обов'язкова складова майже будь-якої піци", — стверджує ветеран.

Віктор Алексеєнко і Віталій Лелюк. Фото: Ю. Соломахіна

Власний шлях розвитку бізнесу

Як згадує Віталій Лелюк, ще до відкриття власної доставки у ветеранів були думки працювати під брендом Pizza Veterano.

"Ми вже тоді знали про бренд Леоніда Остальцева, консультувались у нього щодо відкриття власної справи. Можна сказати, що саме його приклад нас і надихнув", — говорить Віталій.

Врешті-решт хлопці вирішили не купувати франшизу, оскільки вона накладає обмеження на продукцію і асортимент. Крім того, Pizza Veterano використовує італійські продукти. "Ми ж з самого початку планували робити піцу лише з місцевих продуктів", — згадує ветеран.

На даний момент в асортименті доставки "Sale i Pepe" — 10 видів піци. Серед них є класичні — "Маргарита" чи "4 сири", а також власні авторські рецепти  — "Херсонська" та "Селянська".

"До складу "Херсонської" піци входить моцарела, копчені ковбаски, помідори і вершки. "Селянська" — з цибулею і печерицями. Всі рецепти ми розробляємо разом з Віктором", — зізнається ветеран.

Вартість піци однакова — 99 грн маленька піца (діаметр коржа 30 см), 149 грн — велика (діаметр коржа 40 см).

"Ми вирішили запровадити однакову ціну на всі види піци, оскільки це дуже зручно. Раніше у нас була "Маргарита" дещо дешевша, однак ми потім додали в неї в'ялених помідорів і більше сиру і ціна на всі піци стала однакова", — пояснює ветеран.

Більшість клієнтів дізнаються про доставку через знайомих та Facebook. Доставкою піци займається Сергій Зелінський, Віктор та Віталій — її приготуванням. Поки що в команді лише троє людей.

Фото: Ю. Соломахіна

Що далі?

Нещодавно доставка піци "Sale i Pepe" виграла грант в розмірі 35 тис. грн від компанії SEOWAVE на розробку власного сайту в рамках проекту "СТАРТУЙ СЬОГОДНІ".

"Сайт уже майже повністю готовий, і вже найближчим часом ми плануємо його запустити. Сподіваюсь, що він допоможе нам знайти ще більше клієнтів", — розповідає Віталій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стоматологія all inclusive: Як ветеран АТО відкрив власний стоматологічний кабінет

Крім того, у планах ветеранів — відкриття піцерії. "Наше приміщення дозволяє нам виділити невелику кімнату на офлайновий заклад. Тому зараз усі кошти, як ми заробляємо на піці, витрачаємо на ремонт цього приміщення. Тут буде всього шість-сім посадочних місць, де можна почекати на своє замовлення, а також випити кави. До того ж у нас дуже гарне розташування — тут багато студентів, а також поруч парк, де гуляють молоді мами", — розповідає Віталій.

Вже найближчим часом ветерани планують додати у меню "Sale e Pepe" японські суші. "За моїм досвідом, разом з піцою люди дуже часто замовляють суші, тому вже восени думаємо їх додати в меню. Наше приміщення дозволяє робити не лише піцу, але й суші. Також плануємо наймати персонал як для роботи на кухні, так і піцерії. Тому в планах у нас лише розвиток та розширення", — резюмує ветеран.

Не пропустите самые важные новости и интересную аналитику. Подпишитесь на Delo.ua в Telegram

автор:
Наталия Миняйло
по материалам:
"Дело"
раздел:
теги:

По теме:

Як ветеран АТО відкрив школу іноземних мов
Бизнес воинов 10 июля, 17:07

Як ветеран АТО відкрив школу іноземних мов

Ветеран АТО Ігор Касьян розповів Delo.UA, як йому вдалось відкрити школу анлійської мови і що таке "проект W"

Як ветеран АТО почав вирощувати ягоди
Бизнес воинов 19 июня, 18:06

Як ветеран АТО почав вирощувати ягоди

Повернувшись з АТО у вересні 2015 року, Олександр Никоненко вирішив зайнятись вирощуванням ягід. Розпочавши з малини і полуниці, ветеран планує вирощувати жимолость, агрус, порічку та досить рідкісну в Україні іргу