НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (19-25 серпня)

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня  (19-25 серпня)
Картинка згенерована на FLUX.1 від Black Forest Labs за допомогою детального промпту без модифікацій

Цього тижня світовий ринок ШІ продовжувало лихоманити. Так, з одного боку ми побачили історичний пік вартості акцій Meta тільки через одну заяву Цукерберга щодо його позитивних очікувань від подальшого розвитку ШІ. З іншого, все більше провідних видань говорили про закінчення хайпу на ШІ-ринку, зниження очікувань інвесторів щодо прориву в ШІ і погіршення статистики використання ШІ-інструментів американським бізнесом (з 5,4% до 5,1% порівняно з початком цього року). 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Гонитва за потужностями в розрізі виробництва ШІ-чіпів і спроби перевершити лідера ринку Nvidia мали місце так само як і минулого тижня – цього разу американський гігант напівпровідників Advanced Micro Devices (AMD) погодив придбання виробника серверів ZT Systems з Нью-Джерсі за $4,9 млрд аби обмежити домінування Nvidia у сфері інфраструктури ШІ. Водночас провідні провайдери ШІ-ринку нарощували бізнес-м’язи: OpenAI анонсував нове стратегічне партнерство щодо використання контенту (включно з правом використовувати контент провідних  видавництв для своєї нової пошукової системи), Microsoft випустив три потужні нові моделі серії Phi-3.5, випереджаючи у продуктивності щодо обробки зображень і відео рішення Google, OpenAI та Meta; а Perplexity AI стартап анонсував запуск рекламних слотів.

Регулятори вели боротьбу з важко стримуваними ініціативами ринкових гравців щодо протидії діпфейкам в крипті та спробам запуску нової криптовалюти (в поєднанні з біометрикою) Семом Альтманом. Цікаво, що така спроба вже не перша – запуск власної платіжної системи мав місце з боку Марка Цукерберга кількома роками раніше. Тиждень також ознаменувався потужними дебатами навколо амбітної спроби Каліфорнії регулювати великомасштабні системи ШІ (проєкт 1047 сенатора Скотта Вайнера) і закінчились ці дебати поступками політиків на користь збалансованого регулювання.

Проте найважливішою новиною тижня я б назвала прогрес академічної спільноти щодо винайдення підходу до активації нейронів в такий спосіб, коли вони спроможні зберігати прогрес у навчанні, а не занулятися, потребуючи постійного перенавчання і нарощування комп’ютерних потужностей (зокрема, це не дозволяє ШІ-індустрії робити серйозні прориви).

Огляд новин за цей тиждень

Австралійська комісія з цінних паперів та інвестицій (ASIC) попереджає, що ШІ погіршує ситуацію із крипто-шахрайством

Фінансовий регулятор Австралії зазначає, що через постійний розвиток технологій споживачам стає дедалі важче розпізнавати шахрайські схеми. За статистикою регулятора, за останні 12 місяців було припинено діяльність понад 600 крипто-шахрайских проєктів, а також попереджено, що штучний інтелект і крипто-шахраї постійно оновлюють свої тактики, щоб "звабити споживачів".

Детальніше

AMD купить ZT Systems на тлі посилення конкуренції з Nvidia в сфері ШІ

Американський гігант напівпровідників Advanced Micro Devices (AMD) погодив придбання компанії ZT Systems з Нью-Джерсі за $4,9 млрд, що має обмежити домінування Nvidia у сфері інфраструктури ШІ.

ZT Systems створює сервери та інфраструктуру для дата-центрів, що сприяють розробці систем ШІ. AMD сподівається, що ця угода доповнить її потужності. Угода, що включає як грошову компенсацію, так і акції, передбачає можливий додатковий платіж до $400 млн залежно від певних досягнень після завершення угоди. AMD очікує завершити придбання в першій половині 2025 року.

Детальніше

Амбітна спроба Каліфорнії регулювати великомасштабні системи ШІ (проєкт 1047 сенатора Скотта Вайнера) просувається зі значними змінами та напруженими дебатами в техіндустрії

Законопроєкт 1047, представлений державним сенатором Скоттом Вайнером із Сан-Франциско, минулого тижня пройшов через Комітет асамблеї з асигнувань із суттєвими поправками. Цей законопроєкт спрямований на встановлення стандартів безпеки для потужних систем ШІ на тлі зростання занепокоєння щодо потенційних ризиків неконтрольованого розвитку ШІ.

Початковий проєкт (SB 1047) передбачав можливі звинувачення в лжесвідченні за недотримання встановлених вимог, що викликало різку критику з боку розробників ШІ. У переглянутому законопроєкті тепер передбачені виключно цивільні штрафи. Юридична основа законопроєкту також змінилася. Тепер розробники будуть нести відповідальність відповідно до стандарту "розумного піклування", який замінює більш сувору вимогу "обґрунтованої гарантії".  З огляду на занепокоєння стартапів та менших компаній у сфері ШІ, був також переглянутий поріг застосування заходів впливу - наразі лише моделі ШІ вартістю понад $10 млн підпадатимуть під дію законопроєкту.

Детальніше

Понад дюжина країн розслідують блокчейн-проєкт із скануванням очей від співзасновника та СЕО OpenAI Сема Альтмана, на меті якого - забезпечення людства базовим доходом

Як повідомляє Wall Street Journal, уряди країн, серед яких Франція, Велика Британія, Південна Корея та Чилі, насторожено ставляться до проєкту нового проєкту Сема Альтмана, що поєднує криптовалюту Worldcoin та біометрію (сканування райдужної оболонки ока), обіцяючи універсальний базовий дохід. Worldcoin обіцяє 25 криптомонет за сканування райдужки, яке прив’язує біометричні дані особи до його ID у блокчейні. Однак проєкт зіткнувся зі значною критикою через непрозорість і був призупинений у багатьох країнах. Через "регуляторну невизначеність" проєкт Worldcoin не зміг запустити свою криптовалюту у США.

Детальніше

Condé Nast і OpenAI оголосили у вівторок про багаторічне партнерство, яке передбачає відображення контенту брендів видавця, таких як Vogue, Wired та The New Yorker,  у продуктах AI-стартапу, включаючи ChatGPT та його прототип SearchGPT.

Компанія, очолювана Семом Альтманом, за останні кілька місяців підписала аналогічні угоди з журналом Time, Financial Times, власником Business Insider Axel Springer, французьким Le Monde та іспанським Prisa Media. Ці угоди надають OpenAI доступ до великих архівів текстів, що належать видавцям, які необхідні як для навчання великих мовних моделей, таких як ChatGPT, так і для отримання актуальної інформації.

OpenAI запустила свій пошуковий двигун SearchGPT у липні, забезпечуючи реальний доступ до інформації з інтернету, здійснюючи вторгнення на територію, яку довгий час домінував Google.

Детальніше

ШІ зберіг життя 6 тис. оленів, які могли загинути на залізничних маршрутах в Британії, повідомила BBC

Технологія на основі штучного інтелекту запобігла потраплянню майже 6 тис. оленів на залізничні маршрути в Англії. Network Rail та оператор поїздів LNER встановили систему відлякування на станції Stoke Junction біля Stoke-on-Trent у травні 2023 року, а в грудні 2023 року розширили її на Little Bytham біля Grantham. Система використовує ШІ для виявлення наближення оленя до колій і активує звукові та візуальні сигнали. Представник Network Rail зазначив, що що систему планують розширити в майбутньому.

Детальніше

Наукова спільнота шукає засоби підвищити ефективність навчання ШІ-моделей. Справа в тому, що низька ефективність призводить до навчання моделей з нуля і активує гонку за потужностями, перегріваючи ринок

ШІ не спроможний навчатися поступово, як це роблять люди. Після початкового навчання алгоритми ШІ не  зберігають прогрес, що змушує постійно тренувати моделі з нуля. Команда під керівництвом Шібханша Дохаре з University of Alberta (Канада) виявила, що моделі ШІ швидко втрачають здатність до навчання і для вирішення цієї проблеми дослідники розробили алгоритм, який випадково активує нейрони після кожного раунду навчання, оживляючи їх і даючи змогу продовжувати вчитись, що допомогло покращити загальну продуктивність. Алгоритм виглядає перспективним, але його потрібно протестувати на більших системах, зазначають в Оксфордському університеті.

Детальніше

Microsoft випустив три потужні нові моделі серії Phi-3.5, випереджаючи у продуктивності щодо обробки зображень і відео рішення Google, OpenAI та Меta

Три нові моделі Phi 3.5 включають Phi-3.5-mini-instruct із 3.82 мільярдами параметрів, Phi-3.5-MoE-instruct із 41.9 мільярдами параметрів та Phi-3.5-vision-instruct із 4.15 мільярдами параметрів, кожна з яких призначена відповідно для базових/швидких розумових завдань, потужніших розумових завдань та завдань з обробки зображень і відео. Всі три моделі демонструють майже найкращу у своєму класі продуктивність за рядом сторонніх тестів, навіть перевершуючи інші провідні компанії у галузі ШІ, такі як Gemini 1.5 Flash від Google, Llama 3.1 від Meta та GPT-4o від OpenAI у деяких випадках.

Детальніше

Акції Meta стрімко зросли на фоні пояснення Цукерберга щодо позитивного впливу ШІ на розвиток компанії

Компанія під керівництвом Марка Цукерберга цього місяця збільшила вартість своїх акцій на 13%, що значно перевершило показники інших технологічних гігантів, незважаючи на чергове збільшення капітальних витрат та обіцянку витрачати ще більше в майбутньому. Акції компанії піднялися на 1,7% до $544,23 у четвер 22 серпня, досягнувши нового історичного максимуму. Що цьому посприяло? Марк Цукерберг зміг переконати інвесторів у тому, що ШІ сприятиме покращенню результатів компанії у майбутньому.

Детальніше

Новий звіт корпорації RAND, заснований на інтерв’ю з 65 досвідченими дата-сайентистами та інженерами, аналізує причини невдач 80% ШІ-проєктів

Серед ключових причин у звіті згадуються: критичний розрив між керівниками бізнесу та технічними командами; якість даних і критична нестача інженерів з обробки; відсутність балансу між інноваціями та практичністю і недостатні інвестиції в інфраструктуру. Також в звіті даються рекомендації щодо покращення реалізації ШІ-проєктів.

Детальніше

ШІ-хайп йде на спад. Чи варто очікувати чергову ШІ-зиму?

Технічні гіганти Кремнієвої долини переживають непрості кілька тижнів. Зростаюча кількість інвесторів починає хвилюватися, що ШІ не принесе бажаних великих прибутків. Після піку минулого місяця акції західних компаній, які наразі є на передовій ринку ШІ, впали на 10%.

Все більша кількість спостерігачів  замислюється щодо обмежень великих мовних моделей, які забезпечують роботу таких сервісів, як ChatGPT. Великі технологічні компанії витратили десятки мільярдів доларів на моделі ШІ, обіцяючи ще більші майбутні витрати. Однак, за останніми даними Бюро перепису населення в США, лише 5,1% американських компаній використовують ШІ для виробництва товарів і послуг, що демонструє зниження порівняно з піком у 5,4% на початку цього року.

Детальніше

Perplexity AI планує почати розміщення реклами в четвертому кварталі, користуючись ростом своєї популярності

Perplexity AI, стартап у сфері штучного інтелекту, який спеціалізується на пошуку з підтримкою ШІ, активно просуває інформацію щодо зростання охоплення свого застосунку.  За даними компанії, її застосунок було завантажено понад два мільйони разів, і він відповідає на понад 230 мільйонів запитів на місяць, причому кількість запитів у США зросла у вісім разів за останній рік, згідно з даними, які проаналізувала CNBC.

Детальніше

Щоденні ШІ-новини – на каналі https://t.me/ai4futuremag