НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (26 серпня-1 вересня)

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (26 серпня-1 вересня)
Фото: згенероване на FLUX.1 від Black Forest Labs за допомогою детального промпту без модифікацій

Цей тиждень продемонстрував кільки трендів. По-перше, те, що законодавці переходять в площину регулювання практичної імплементації ШІ, створюючи нормативне поле другого рівня, яке дає предметне бачення щодо правил і вимог.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Так, Бюро Авторського Права США (US Copyright Office) опублікувало Першу частину звіту з питань ШІ і авторського права, яка стосується цифрових реплік. Агентство Цифрової Трансформації (Digital Transformation Agency - DTA) Австралії опублікувало політику відповідального використання ШІ в урядових інституціях. Представники уряду Великобританії дали роз’яснення, що інструменти ШІ, які використовуються урядом Великої Британії, будуть опубліковані в публічному реєстрі після попереджень, що вони можуть містити "вкорінений" расизм та упередження.

По-друге, ми побачили чергові проривну новину щодо потужностей в обробці даних і потенціалу забезпечення безпеки в області ШІ. Так, Cerebras Systems кинув виклик Nvidia, запустивши "найшвидший у світі" сервіс обробки живих даних через ШІ-модель (т.з. сервіс ШІ-інференції). А Cisco заявив про придбання стартапу Robust Intelligence, що надає безпекові рішення в області ШІ. Це дозволить американському виробнику телекомунікаційного обладнання підвищити стандарти безпеки та мереж.

По-третє, ми побачили цікаві кейси у запровадженні ШІ в реальне життя, які демонструють як позитивні, так і негативні сторони. Серед позитивних новин - в одній із приватних шкіл Лондона стартувала пілотна група, яка почне вивчати основні предмети для іспитів GCSE у "безвчительських" класах, використовуючи системи на основі ШІ під наглядом "тренерів з навчання". Поліцейські Оклахома-Сіті відзвітувались про свій досвід використання чат-ботів на основі ШІ для написання звітів про злочини. Зазвичай сержант поліції витратив би ще 30-45 хвилин на складання звіту про пошуки. Але цього разу інструмент ШІ створив звіт за вісім секунд і він був ідеальним. Серед негативних - шведський фінтех-стартап Klarna може скоротити майже половину зі своїх 3,8 тис. співробітників через ШІ.

Огляд новин за цей тиждень

Бюро Авторського Права США (US Copyright Office) опублікувало Першу частину звіту з питань ШІ і авторського права, яка стосується цифрових реплік

На початку 2023 року Бюро Авторського Права запустило ініціативу з вивчення питань авторського права та політик, пов'язаних з ШІ, включаючи тему авторських прав на твори, створені ШІ, та використання матеріалів, захищених авторським правом, для навчання ШІ. Після проведення публічних слухань та вебінарів, у серпні 2023 року, Бюро опублікувало повідомлення про запит у Федеральному реєстрі, яке до грудня 2023 року отримало понад 10 000 коментарів з усіх 50 штатів США та з 67 країн.

Бюро випустить Звіт у кількох частинах, які будуть публікуватися по мірі їх завершення. 31 липня 2024 року було опубліковано Частину 1 Звіту, яка розглядає питання цифрових реплік - від музичних виступів, створених ШІ, роботизованих дзвінків, що імітують політичних кандидатів, до зображень у порнографічних відео.

Детальніше

Агентство Цифрової Трансформації (Digital Transformation Agency - DTA) Австралії опублікувало політику відповідального використання ШІ в урядових інституціях. Політика набуде чинності 1 вересня 2024 року та має на меті зміцнити довіру громадськості, заохочуючи відповідальні рішення в Австралійській державній службі через використання ШІ

Основні положення політики включають, зокрема, те, що кожна федеральна агенція (та корпоративні установи Співдружності, за винятком національної безпеки) зобовʼязана офіційно призначити особу або голову комітету, яка буде безпосередньо відповідальною за ШІ в цій агенції. Також кожна агенція зобовʼязана публічно оприлюднити заяву про прозорість, у якій описується їхній підхід до впровадження та використання ШІ. Призначення відповідальної особи має бути здійснене до 30 листопада цього року. Заяву про прозорість слід опублікувати до 28 лютого 2025 року.

Детальніше

Cisco придбає стартап Robust Intelligence, що надає рішення для забезпечення безпеки штучного в області ШІ. Це дозволить американському виробнику телекомунікаційного обладнання впровадити цю технологію у свої продукти для безпеки та мереж

"Ми раді оголосити про значний крок у забезпеченні безпеки підприємств, керованих ШІ, з нашим наміром придбати Robust Intelligence, Inc., компанію на передовій рішень для безпеки ШІ та цінного активу портфеля інвестицій Cisco", — сказав Том Гілліс, старший віцепрезидент і генеральний менеджер групи безпеки Cisco, у своєму блозі.

Спеціалізована платформа Robust Intelligence пропонує захист для моделей ШІ протягом усього їхнього життєвого циклу, від розробки до впровадження. Її можливості передової автоматизації та зменшення ризиків дозволяють організаціям безпечно розгортати додатки ШІ, дотримуючись галузевих та нормативних стандартів.

Детальніше

Інструменти ШІ, які використовуються урядом Великої Британії, будуть опубліковані в публічному реєстрі після попереджень, що вони можуть містити "вкорінений" расизм та упередження

Чиновники підтвердили цього вікенду, що інструменти, які оскаржуються активістами через передбачувану таємність і ризик упередженості, незабаром будуть опубліковані. Так, ШІ планується використовуватись для різних цілей - від спроб виявлення фіктивних шлюбів до боротьби з шахрайством і помилками у заявах на соціальні виплати.

Цей крок є перемогою для активістів, які оскаржували використання ШІ в центральному уряді напередодні ймовірного швидкого впровадження технології в державному секторі. Керолайн Селман, старша наукова співробітниця в Проекті публічного права (PLP), благодійній організації з питань доступу до правосуддя, заявила, що бракувало прозорості щодо деталей впровадження цих систем.

Детальніше

Поліцейські Оклахома-Сіті починають використовувати чат-боти на основі ШІ для написання звітів про злочини. Чи будуть вони прийнятні в суді?

Нагрудна камера записала кожне слово і гавкіт, коли сержант поліції Оклахома-Сіті Метт Гілмор і його собака Ганнер майже годину шукали групу підозрюваних.

Зазвичай сержант поліції витратив би ще 30-45 хвилин на складання звіту про пошуки. Але цього разу чернетку написав ШІ.

Використовуючи всі звуки та радіоперемовини, що були записані мікрофоном на нагрудній камері Гілберта, інструмент ШІ створив звіт за вісім секунд. "Це був кращий звіт, ніж я міг би написати, і він був на 100% точним. Він навіть задокументував факт, який я не пам’ятав — згадку іншого офіцера про колір машини, з якої втекли підозрювані", — сказав Гілберт. Поліцейський департамент Оклахома-Сіті — один із небагатьох, хто експериментує з чат-ботами ШІ для створення чернеток звітів.

Детальніше

З початком нового навчального року, ШІ проникає в школи Британії, маючи потенціал змінити спосіб навчання та викладання

В одній із приватних шкіл Лондона пілотна група почне вивчати основні предмети для іспитів GCSE у "безвчительських" класах, використовуючи системи на основі ШІ під наглядом "тренерів з навчання".

Дослідження показують, що найкраще навчання є соціальним, воно включає взаємодію між учителями та студентами, а також між самими студентами. ШІ також, ймовірно, ніколи не зможе замінити судження, мотивацію, керівництво та опіку, які може надати вчитель. Але оскільки студенти увійдуть у світ праці, оснащений ШІ, школи повинні підготувати їх до орієнтації в цьому світі, включно зі способом, як вони навчаються.

Детальніше

Шведський фінтех Klarna може скоротити майже половину зі своїх 3,8 тис. співробітників через ШІ для покращення результатів IPO

Klarna вже зменшила кількість працівників з 7 тис. до 3,8 тис. з 2022 року, і тепер розглядає можливість залишити лише 2 тис. співробітників, замінюючи завдання штучним інтелектом.

Компанія вже припинила наймання нових працівників, крім інженерів, і прагне скоротити персонал природним шляхом. Klarna готується до виходу на фондовий ринок, можливо, вже в першій половині наступного року.

Детальніше

Cerebras Systems кидає виклик Nvidia, запускаючи "найшвидший у світі" сервіс обробки живих даних через ШІ-модель

Стартап у сфері штучного інтелекту Cerebras Systems Inc. підвищує ставки у боротьбі з Nvidia Corp., запустивши сервіс ШІ-інференції, який він називає найшвидшим у світі, і який вже доступний у хмарі.

ШІ-інференція — це процес обробки живих даних через навчену ШІ-модель з метою передбачень або вирішення завдань. Cerebras стверджує, що цей сегмент є найшвидше зростаючим і займає близько 40% усіх ШІ-навантажень у хмарі.

Гендиректор Ендрю Фельдман заявив, що нові "високошвидкісні" сервіси інференції Cerebras зможуть значно прискорити цей процес і зменшити витрати, порівнюючи це з впровадженням широкосмугового інтернету.

Детальніше

Щоденні ШІ-новини – на каналі https://t.me/ai4futuremag