НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (7 жовтня-13 жовтня)

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (7 жовтня-13 жовтня)
Ілюстрація згенерована на FLUX.1 від Black Forest Labs за допомогою детального промпту без модифікацій

Цей тиждень ознаменував собою Момент Нобеля (або Nobel moment) для індустрії ШІ, показавши, наскільки наукові прориви в цій або дотичних сферах мають велике значення для людства. Нобелівські відзнаки в області фізики отримав "Хрещений батько" ШІ Джеффрі Хінтон та Джон Гопфілд, а відзнаку у сфері біології — глава Google DeepMind Деміс Хассабіс. Це є підтвердженням тренду минулого тижня про надання ключових ролей в комерційній ШІ-індустрії, бігтеку та на рівні регулювання ШІ провідним науковцям. 

Також ринок продовжував демонструвати зростання конкуренції та боротьбу за долю ринку. Компанія AMD випустить ШІ-чип, здатний скласти конкуренцію Blackwell від Nvidia.

Тренд мас-адопшну ШІ показали новини з регуляторно-актуарного поля (Рада з фінансової звітності Британії оприлюднила переглянуті Технічні актуарні рекомендації, щоб підтримати дедалі більше використання методів ШІ та машинного навчання в актуарній роботі), а також використання ШІ в академіях (згідно з дослідженням Centre for Decent Work and Industry, 71% працівників австралійських університетів використовують ШІ). А от на рівні Рад директорів показники не дуже оптимістичні — згідно з новим опитуванням Deloitte Global Boardroom Programme, яке охопило майже 500 директорів та керівників з 57 країн щодо ролі ШІ на порядку денному Рад директорів, 45% заявили, що ШІ не обговорюється на засіданнях. Також адопшн ШІ вже сьогодні дає зрозуміти, яку роль наявність ШІ-компетенцій у персоналу відіграє у площині конкурентоздатності на ринку праці: PwC у Великій Британії запустив перегляд діяльності компанії в країні, що передбачає створення окремого підрозділу з технологій та ШІ та підвищення конкуренції за позиції для майже 3000 співробітників.

Огляд новин за цей тиждень

PwC розпочинає перегляд операцій у Великій Британії, включаючи створення окремого підрозділу з технологій та штучного інтелекту

Новий керівник PwC у Великій Британії запустив перегляд діяльності компанії в країні, що передбачає створення окремого підрозділу з технологій та штучного інтелекту. Керівники визнали, що це може стати “тривожним” для співробітників. Як повідомила компанія своїм працівникам минулого тижня, це реорганізація торкнеться близько 2 700 співробітників та партнерів і є частиною нової стратегії, спрямованої на те, щоб стати “провідною компанією”, згідно з документом, отриманим Financial Times.

Згідно з планом, PwC створить “підрозділ цифрової доставки”, який зосередиться на технологічних інноваціях, інженерії штучного інтелекту, хмарних технологіях та роботі з даними. Компанія також перегляне деякі аспекти консалтингу, угод, ризиків і податкових практик, об’єднавши окремі функції та створивши шість нових команд. Реорганізація призведе до змін для близько десятої частини співробітників PwC у Великій Британії, яких переведуть до нових команд та сервісних ліній. Реорганізації у професійних сервісних фірмах часто призводять до внутрішньої конкуренції за позиції в бізнесі.

Детальніше

71% працівників австралійських університетів використовують штучний інтелект

Нове дослідження Centre for Decent Work and Industry опитало понад 3 тис. академічних та професійних співробітників з 17 австралійських університетів щодо того, як вони використовують генеративний ШІ. Загалом, 71% респондентів сказали, що використовували генеративний ШІ для роботи в університеті. Академічні працівники частіше використовували ШІ (75%), ніж професійні працівники (69%) або тимчасові працівники (62%). Найчастіше ШІ використовували старші співробітники (81%).

Детальніше

Роль штучного інтелекту у революції щодо протидії відмиванню грошей

У той час як фінансові установи захищаються від все більш витончених злочинних тактик, штучний інтелект стає важливим фактором диференціації. Ця трансформація особливо помітна у сфері протидії відмиванню грошей (AML). Експерти прогнозують, що ринок AML зросте до $16,37 млрд до 2033 року, порівняно з $3,18 млрд у 2023 році. ШІ стане важливим фактором у зростанні частки ринку рішень AML. Штучний інтелект надає три ключові переваги у сфері AML: покращена обробка даних, інтелектуальний аналіз ризиків та оптимізована перевірка клієнтів.

Детальніше

Джеффрі Хінтон (якого називають "Хрещеним батьком ШІ") та Джон Гопфілд отримали Нобелівську премію з фізики за їхні роботи в галузі машинного навчання

Машинне навчання є ключовим елементом штучного інтелекту, оскільки воно розвиває здатність комп’ютерів самонавчатись для генерації інформації. Ця технологія лежить в основі багатьох сучасних розробок — від того, як ми шукаємо інформацію в інтернеті, до редагування фотографій на наших телефонах. Саме тому дослідження обох переможців в області фізики мають таке значення для людства. Як зазначила Академія, деякі ключові сфери застосування робіт обох науковців включатимуть вдосконалення кліматичного моделювання, розробку сонячних елементів та аналіз медичних зображень.

Детальніше

Глава Google DeepMind отримав Нобелівську премію за прорив у дослідженнях білків, який може стати основою обчислювальної біології

Британський вчений-комп’ютерник, професор Деміс Хассабіс, отримав частку Нобелівської премії з хімії за “революційну” роботу над білками, які є будівельними блоками життя. Професор Хассабіс, 48 років, є співзасновником компанії з розробки штучного інтелекту (ШІ), яка стала Google DeepMind. Професор Джон Джампер, 39 років, який працював разом з професором Хассабісом над цим проривом, також отримав частку премії разом із професором Девідом Бейкером, 60 років, з США. Говорячи про присудження премії, професор Джон Джампер сказав, що “премія символізує обіцянки обчислювальної біології.

Детальніше

Рада з фінансової звітності Британії (The Financial Reporting Council - FRC) оприлюднила переглянуті Технічні актуарні рекомендації (Моделі), щоб підтримати все більше використання методів штучного інтелекту та машинного навчання (AI/ML) в актуарній роботі

Оновлені рекомендації мають на меті допомогти практикам, які застосовують принципи Технічного актуарного стандарту 100 (TAS 100), під час використання цих методів, забезпечуючи продовження якісної актуарної роботи в цій швидкозмінній галузі. Нові рекомендації надають приклади, що стосуються упередженості моделей, розуміння та комунікації, управління та стабільності під час використання AI/ML моделей у технічній актуарній роботі.

Детальніше

Згідно з новим опитуванням Deloitte Global Boardroom Program, яке охопило майже 500 директорів та керівників з 57 країн щодо ролі ШІ на порядку денному ради директорів

Основні висновки:

 • Майже половина респондентів (45%) заявляють, що ШІ не обговорюється на засіданнях ради директорів.

 • Понад три чверті респондентів (79%) зазначили, що їхні ради мають обмежені, мінімальні або відсутні знання та досвід у сфері ШІ.

 • Лише 2% респондентів повідомили, що їхні ради мають глибокі знання та досвід у галузі ШІ.

 • Майже половина (46%) опитаних незадоволені або стурбовані кількістю часу, який ради присвячують питанням ШІ.

 • 41% заявляють, що їхні організації не готові до впровадження ШІ.

 • 44% респондентів вважають, що темп впровадження ШІ потрібно прискорити.

Детальніше

AMD випускає ШІ-чип, здатний скласти конкуренцію Blackwell від Nvidia

AMD у четвер представила новий ШІ-чип, таргетований на графічні процесори Nvidia для центрів обробки даних, відомі як GPU.

Чип, який називається Instinct MI325X, почне вироблятися до кінця 2024 року, повідомила AMD. Якщо розробники та великі хмарні компанії сприймуть чипи для ШІ від AMD як близьку заміну продуктам Nvidia, це може створити ціновий тиск на Nvidia. AMD прагне відвоювати частину ринку у свого конкурента із Кремнієвої долини або принаймні захопити велику частку ринку, який, за її прогнозами, до 2028 року становитиме $500 млрд.

Детальніше

Щоденні ШІ-новини – на каналі https://t.me/ai4futuremag