НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

BlackRock і Microsoft інвестують $30 мільярдів у розвиток інфраструктури штучного інтелекту

BlackRock і Microsoft інвестують $30 мільярдів у розвиток інфраструктури штучного інтелекту
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Фінансовий гігант BlackRock спільно з технологічною компанією Microsoft планують запустити інвестиційний фонд на суму понад 30 мільярдів доларів для розвитку інфраструктури штучного інтелекту.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Times.

Фонд буде зосереджений на будівництві центрів обробки даних та енергетичних проектів для задоволення швидкозростаючого попиту на потужності, необхідні для роботи з технологіями штучного інтелекту (ШІ).

Ініціатива, названа "Global AI Investment Partnership", має залучити до $30 мільярдів акціонерного капіталу та додаткові $70 мільярдів у вигляді боргового фінансування. Це зробить фонд одним із найбільших інвестиційних механізмів на Уолл-стріт. Ключовими партнерами у проєкті є Microsoft та інвестиційна компанія MGX, підтримувана суверенним фондом Абу-Дабі Mubadala, а технологічний гігант Nvidia надасть консультації щодо заводського дизайну та інтеграції технологій.

Зростаючий попит на ШІ вимагає колосальних обчислювальних потужностей, які перевищують вимоги попередніх технологічних інновацій. Центри обробки даних, які є ключовими для розробки штучного інтелекту, споживають величезні обсяги електроенергії, що може призвести до дефіциту потужностей в енергетичній інфраструктурі.

Інвестиційний фонд буде першим великим проектом для Global Infrastructure Partners (GIP) після того, як ця група погодилася придбати підрозділ BlackRock за 12,5 мільярда доларів на початку цього року. Очікується, що угода буде завершена у жовтні.

Видання пише, що MGX вже веде переговори про інвестування у наступний раунд фінансування OpenAI, одного з провідних розробників технологій штучного інтелекту. Це підкреслює прагнення регіону зміцнити свої позиції у сфері технологій і ШІ.

Ці дії Microsoft і BlackRock узгоджуються з глобальними тенденціями до інвестування в розвиток ШІ та інфраструктури. Наприклад, у 2017 році Blackstone оголосив про створення інфраструктурного фонду на $40 мільярдів за підтримки Саудівської Аравії, а минулого року Brookfield залучив $28 мільярдів для найбільшого інфраструктурного фонду на той час.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, до 2026 року глобальне споживання електроенергії центрами обробки даних може перевищити 1000 терават-годин, що більш ніж удвічі перевищує показники 2022 року.

Додамо, що інвестори готові вкладати кошти в розвиток штучного інтелекту, тому що в майбутньому такі розробки приведуть до значного зростання продуктивності людей та покращення якості життя, а це - потенційне джерело прибутків для інвесторів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com