НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Фінансове майбутнє Telegram під сумнівом через справу проти Дурова – FT

Фінансове майбутнє Telegram під сумнівом через справу проти Дурова – FT
Павло Дуров. Фото: instagram.com/durov

Дії французької влади проти засновника соцмережі Telegram Павла Дурова ставлять під загрозу плани IPO та можуть залишити власників облігацій зі значними збитками.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Financial Times.

Сподівання соцмережі Telegram на прибутковий IPO (вихід на біржу шляхом публічного розміщення) були підірвані через звинувачення, висунуті проти генерального директора месенджера Павла Дурова.

Фінансові звіти Telegram за 2023 рік, з якими ознайомилося видання, показують, що торік компанія отримала 342 мільйонів доларів доходу при операційних збитках в 108 мільйонів доларів. Загальні збитки після сплати податків становили близько 173 мільйонів доларів.

Проте фінансові втрати Telegram у 2023 році були частково компенсовані зростанням вартості цифрових активів (Toncoin), які соцмережа тримала на своєму балансі. Їх загальна сума становила майже 400 мільйонів доларів.

Згідно з фінансовим звітом, у 2024 році компанія продала Toncoin на суму понад 244 мільйони доларів. Однак цифрові активи компанії постраждали через арешт Дурова у Франції, і після цих новин Toncoin впав майже на 20%.

Крім того, як пише видання, Telegram має близько 2,4 мільярди доларів зобов'язань, термін погашення яких поставлений на 2026 рік.

"Я не можу сказати точно, чи купляться інвестори на IPO, якщо не будуть впевнені, що Telegram не ізгой. Інвестори в облігації зіткнуться з аналогічною дилемою", - заявив один із власників облігацій, додавши, що приватні інвестори в акціонерний капітал можуть скористатися можливістю купити компанію зі знижкою.

"У будь-якому разі я не очікував би швидкого відновлення облігацій", - зауважив він.

Залишається незрозумілим, як Дуров продовжить керувати платформою - або це завдання буде покладене на його помічників у компанії.

Отже, як зазначає Financial Times, без Дурова, від якого залежать усі рішення, фінансове майбутнє Telegram виглядає невизначеним.

Справа Дурова

Нагадаємо, Павла Дурова, засновника російських соцмереж "Вконтакте" і Telegram, арештували у Франції ввечері у суботу, 24 серпня 2024 року. Це стало можливим, бо окрім російського, у нього було французьке громадянство.

Вже 28 серпня його доправили до суду, де звільнили з-під варти для допиту. Після допиту Дурова взяли під судовий нагляд, а також заборонили залишати територію Франції. 

Засновника Telegram звинувачують, зокрема, у відмові надати за запитом уповноважених органів необхідну інформацію або документи, а також у співучасті в:

  • забезпеченні незаконних транзакцій;
  • зберіганні матеріалів порнографічного характеру, у тому числі з неповнолітніми;
  • обороті наркотиків;
  • шахрайстві.

Згідно з перерахованими вище звинуваченнями Дурову може загрожувати від 10 років в'язниці.