НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Маркетологи України активно використовують ШІ в роботі: 89% вже користуються інструментами, але 44% не проходили навчання

Маркетологи України активно використовують ШІ в роботі: 89% вже користуються інструментами, але 44% не проходили навчання
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Штучний інтелект стає все більш важливим інструментом у маркетинговій сфері України, однак його поширення супроводжується викликами, пов'язаними з навчанням та інтеграцією в робочі процеси. У вересні 2024 року 89% маркетологів в Україні використовують штучний інтелект (ШІ) у своїй роботі, що демонструє стрімке зростання популярності ШІ в маркетинговій сфері.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться в дослідженні, проведеному Gradus Research спільно з комунікаційною групою dentsu Ukraine.

Попри таку популярність, рівень володіння інструментами різниться: 32% маркетологів лише починають використовувати технологію, 55% застосовують її для базових завдань, і лише 12% мають експертні знання. Важливо зазначити, що 44% респондентів ніколи не проходили навчання з ШІ.

Згідно з дослідженням, популярність ШІ значно зросла за останній рік: 62% опитаних використовують ШІ не більше 12 місяців. 92% вважають його корисним для своєї роботи, а 84% відзначають його високу ефективність.

Зазначається, що основні напрями використання ШІ в маркетингу включають копірайтинг (41%), дизайн (33%), пошук інформації (31%) та генерування творчих ідей (23%). При цьому чоловіки частіше використовують ШІ для аналізу даних та розрахунків.

Директор з розвитку бізнесу dentsu Ukraine Оксана Стехіна відзначає, що зростання інтересу до ШІ пов’язане зі збільшенням запитів рекламодавців на автоматизацію процесів та оптимізацію витрат. Вона прогнозує, що з подальшим розвитком освіти у сфері ШІ запити ставатимуть більш конкретними та спеціалізованими.

Найчастіше маркетологи бачать головну перевагу ШІ в оптимізації часу — 83% відзначають, що інструменти допомагають швидше збирати, аналізувати та комбінувати інформацію.

Проте основними бар'єрами для активного використання ШІ залишаються недостатність знань (50% респондентів), нерозуміння інтеграції (37%) та питання конфіденційності (23%).

56% маркетологів не вірять, що використання ШІ призведе до масового скорочення робочих місць у сфері маркетингу. Однак серед тих, хто пройшов навчання та глибше розуміє можливості ШІ, 55% вважають, що технологія може замінити частину працівників. Це контрастує з менш обізнаними респондентами, серед яких лише 33% поділяють цей страх.

Додамо, що до професій, які зараз отримують найбільшу вигоду від ШІ увійшли кібербезпека, продажі, розвиток бізнесу, маркетинг і комунікації 

Дослідження проведене дослідницькою компанією Gradus Research спільно з dentsu Ukraine методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Цільова аудиторія: чоловіки та жінки, що працюють у сфері маркетингу. Розмір вибірки: 170 респондентів. Період проведення поля: 16 серпня – 2 вересня 2024 року.

Джерело фото: ua.depositphotos.com