НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,44

41,37

EUR

45,55

45,40

Акції Tesla впали після презентації безпілотних таксі та автобуса

Акції Tesla впали після презентації безпілотних таксі та автобуса
Ілон Маск представив роботаксі. Фото: скріншот з презентації

11 жовтня акції Tesla знизилися на 5,8% після того, як напередодні Ілон Маск представив очікувані роботаксі та мінівен, але не надав детальної інформації про те, як швидко компанія зможе наростити виробництво чи подолати можливі регуляторні перешкоди.

Про це повідомляє Reuters.

Під час демонстрації на знімальному майданчику Warner Bros Маск проїхався на прототипі "Cybercab" і пообіцяв, що популярні Model 3 та Model Y зможуть працювати без водія в Каліфорнії та Техасі до наступного року.

Він також анонсував запуск виробництва автономного Cybercab до 2026 року за ціною менше 30 тисяч доларів, а також "робовани" (роботи-мінівени), які можуть перевозити 20 осіб.

Маск підкреслив, що ці розробки можуть змінити міське середовище, перетворюючи автостоянки на парки.

На презентації також показали танцюючих роботів, які готували напої, і Маск заявив, що Tesla планує продавати їх за ціною від 20 000 до 30 000 доларів. Він навіть сказав, що це стане "найбільшим продуктом в історії"

Тим часом акції Uber і Lyft зросли на 4%, що свідчить про те, що плани Маска не сприймаються як загроза для цих компаній.

Акціонер Tesla Рос Гербер зазначив, що поки Tesla має зосередитися на продажу електромобілів, а не на далекоглядних проектах, оскільки бачення Маска "чудове, але потрібно втілювати його в життя".

Зазначається, що протягом багатьох років Маск обіцяв продати дешевший автомобіль, вартість якого очікувалася приблизно від 25 000 доларів, а інвестори вважали цю обіцянку критичною для залучення нових клієнтів. Однак, 5 квітня агентство Reuters повідомило, що Tesla відмовилася від цього проекту, що призвело до чергового падіння акцій Tesla.

Нагадаємо, у липні акції Tesla підскочили на 44%, що стало найдовшою виграшною серією з червня 2023 року. Тоді акції компанії торгувалися на рівні, який в 90 разів перевищує прогнозований прибуток, що востаннє спостерігалося на початку 2022 року