Кабмін розширив акваторію морпортів на Дунаї

Кабмін розширив акваторію морпортів на Дунаї
Фото: скріншот відео YouTube/Бложик Фермера

Кабінет міністрів на засіданні 11 листопада ухвалив рішення про розширення акваторії морських портів на Дунаї - Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ (Одеська область). Про це йдеться у повідомленні уряду.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Нам вдалося за останні пів року збільшити вантажообіг цих портів з 30 тисяч тонн на місяць до 1,7 мільйона тонн. Більш ніж у 50 разів. І це не межа. Ми бачимо, що в чергах на вхід до цих портів буває до сотні суден, а тому працюємо над розширенням їх пропускної здатності", - зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, зазначене рішення уряду спрямоване саме на це, а крім того, воно дозволить підвищити безпеку судноплавства на Дунаї, зокрема контролю та підтримання оголошених глибин.

Голова Кабміну вказав, що завдяки відкриттю нових пунктів пропуску на кордоні та розширенню акваторії дунайських портів Україна зможе наростити експорт та посилити економічну стабільність.

"Загалом рух України до Європи набуває все більш практичного виміру. Один з аспектів цього шляху — це збільшення торгівлі з ЄС та нова логістика на західних кордонах. Модернізація і розширення прикордонної інфраструктури — один із ключових елементів цієї стратегії", - підкреслив він.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук, було внесено зміни до деяких постанов Кабміну щодо меж акваторій морських портів з метою утримання в належному судноплавному стані ділянки Дунаю, на якій розташовані українські морпорти, та забезпечення на ній належного рівня безпеки мореплавства з чіткими межами відповідальності капітанів портів та ДП "Адміністрація морпортів України".

Також рішення стосуєть розширення меж акваторії морського порту Рені задля збільшення вантажопотоку цього порту за рахунок готовності поромного комплексу Орлівка до обробки морських суден.

Нагадаємо, що напередодні було відкрито автомобільний КПП "Красноїльськ — Вікову де Сус" на кордоні Чернівецької області з Румунією. Він став першим з 1998 року пунктом пропуску, побудованим з нуля.