Ціни на гречку в Україні можуть злетіти ще на 30% до кінця 2021 року

Ціни на гречку в Україні можуть злетіти ще на 30% до кінця 2021 року

Посівні площі під гречку в Україні стрімко скорочуються, змушуючи країну нарощувати імпорт, здебільшого із РФ, з яким цього року знову можуть бути проблеми, а це позначиться на цінах на крупу.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Останні три роки в Україні вирощують все менше гречаної культури, тому ми купуємо імпортний продукт, здебільшого російський, який постачається до нашої країни з РФ через Казахстан за казахськими документами.

Як раніше повідомлялося, у квітні 2021 року уряд РФ заборонив вивозити з країни гречку, крупу з гречки грубого помелу та очищене гречане зерно до 31 серпня 2021 року. Заборону ввели через те, що в РФ на той момент не було потрібних запасів культури на експорт, тому до збору нового врожаю цієї осені її залишили для внутрішнього ринку. Проте вже в середині серпня Мінсільгосп РФ припустив, що за підсумками кампанії з прибирання восени цього року заборону на експорт гречки з Росії продовжать.

Delo.ua дізналася, як будуть справи з українським гречаним урожаєм цього року, звідки ми імпортуватимемо гречку, якщо РФ знову заборонить вивозити крупу з країни, і наскільки злетить ціна на продукт у разі його дефіциту в Україні.

Чому в Україні продають російську гречку?

За прогнозами Міністерства агрополітики та продовольства України, цьогорічний урожай гречки за всіма категоріями господарств України прогнозується на рівні 100 тисяч тонн на площі близько 80 тисяч гектарів. Минулого року Україні вдалося зібрати 100,6 тисяч тонн гречки на площі 77,8 тисячі гектарів. При цьому, як відомо, потреба внутрішнього ринку в гречці як мінімум вдвічі більша.

За даними Міжнародної Асоціації гречки, в Україні площі під гречку невеликі: 50% внутрішньої потреби з розрахунку мінімального споживання всередині країни, яка сформувалася за останні два роки.

"Всього внутрішня потреба в Україні становить близько 200 тисяч тонн, з них до 100 тисяч тонн - це імпортна гречка. Якщо імпорту не буде з Росії, а він може бути тільки з РФ, тому що в інших країнах гречки немає, то вже до кінця року буде різке подорожчання крупи - на 20-30%. Якщо зараз середня ціна крупи становить 50 гривень за кг, то до кінця року вона може подорожчати мінімум на 10 гривень. При цьому передумов для здешевлення гречки нового врожаю немає", - зазначив виконавчий директор. Асоціації Сергій Громовий.

Днями Мінагрополітики України вже повідомили про зростання закупівельних цін на гречку в річному вимірі на 18% (до 20 161 гривні за тонну без ПДВ). Також на 14% (до 35,63 грн/кг із ПДВ) зросла середня ціна гречаної крупи від виробників.

За словами Громового, якщо з Росії не буде поставок, то поки невідомо, звідки імпортувати гречку, оскільки Польща закриває лише свої потреби, у Литві надто маленькі обсяги виробництва, а Китай виробляє гречку, яку в Україні не споживатимуть, бо вона сильно відрізняється за смаком від української. Таким чином, з імпортерів залишаються лише РФ та Казахстан, проте казахська гречка має також російське походження.

"Раніше Україна була третьою у світі з виробництва гречки, а зараз ці місця займають Польща, Казахстан та Франція. Такої ситуації ніколи не було. Тому підтримка з боку держави має бути не лише фінансова, а й психологічна. В Україні були неврожайні роки, але зараз трохи інша ситуація, оскільки галузь загнана в кут через її нерентабельність. У 2017-2019 роках Росія спеціально наповнювала наш ринок і збивала ціни до 6-7 гривень за зерно для фермера, зробивши цей вид бізнесу економічно непривабливим", - нарікає Громовий.

На піку розвитку галузі приблизно 20 років тому в Україні сіяли гречку на площі 600 тисяч га. Але востаннє достатня для внутрішнього ринку кількість гречки – 238 тисяч тонн – у нас, за даними Держстату, була у 2012 році, коли обсяг посівних площ під культуру становив 273,3 тисячі га. Після цього і він, і кількість гречки стали скорочуватися.

Зараз гречану культуру в Україні вирощують на 70-80 тисяч га, а Україна перетворилася з експортера на імпортера, який плюс до всього залежить від Росії.

Як Україні повернути статус великого експортера

Україні необхідно збільшити площу для вирощування гречки вдвічі – на 80-100 гектарів. За словами експерта, це зробити нескладно, але фермери не хочуть займатися виробництвом гречки, тому що прагнуть заробити на виробництві більш рентабельних культур, тому виділяють площі під кукурудзу, сою та соняшник. А вирощуючи гречку, їхній заробіток може бути як стабільним, так і збитковим.

Також для стимулювання галузі необхідна підтримка з боку держави, і одна з програм розвитку нішевих культур вже навіть ініційована. Сюди входить і гречка. Передбачається, що в рамках програми аграрії зможуть отримати компенсацію в сумі до 5 тисяч гривень на кожен гектар засіяної культури, але не більше ніж 300 га оброблених угідь одним заявником. У Мінагропроді очікують, що це дозволить зупинити зростання цін на гречку, просо, жито та овес та зробить їх виробництво рентабельним.

Але, за словами Сергія Громового, грошей для підтримки галузі у рамках цієї програми аграрії так і не отримали.

"Гроші з бюджету виділені, але з березня цього року і досі не затверджено механізму їх отримання. Після його затвердження почнеться збір заявок на отримання фінансування, але документи потрібно подати до 15 жовтня, а сьогодні вже середина вересня. Фермери вже не вірять обіцянкам Тому не хочуть займатися виробництвом гречки і скептично ставляться до ініціатив з боку держави», — підсумував Громовий.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua