Чому 2022 рік буде роком кардинальних змін в бік точного землеробства

Минулий рік був дивовижним для українських аграріїв, який поєднав рекордні врожаї сільськогосподарських культур і найвищі ціни на сільськогосподарську сировину за останні багато років.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Ми віримо, що 2022 рік буде не менш вдалим. Звичайно, ми всі спостерігаємо і деяке підвищення собівартості вирощування продукції рослинництва, пов’язане з інфляцією, збільшенням цін на газ і, як результат, на мінеральні добрива, логістику і таке інше. Але, все ж таки, я впевнений, що саме зараз найкращий час для агробізнесу, тому що ціна на аграрну продукцію все ще буде триматись високою.

У 2021 році агровиробники почали активніше інвестувати в нові технології, техніку, інноваційні засоби захисту рослин, інтенсивні сорти і гібриди сільськогосподарських культур, зрошувальні системи. 

Саме тому, на мою думку, довгострокова успішність залежить від вміння стратегічно планувати своє господарювання. Як на мене, це включає такі фактори, як підтримка родючості ґрунтів, подальше покращення технологій вирощування, дотримання сівозмін, застосування точного землеробства (що, де, коли і скільки треба) і системна робота над помилками.

Ті, хто будуть стратегічно підходити до діяльності, можуть і не відчути збільшення собівартості або погіршення погодних умов. Тому можемо очікувати, що 2022 рік буде роком кардинальних змін в сторону точного землеробства, яке  в тому числі допоможе заощаджувати ресурси.

Був досить тривалий період, майже п’ять років, коли в Україні на законодавчому рівні було заблоковано реєстрацію інновативних засобів захисту рослин. У 2021 нарешті відбулось підписання змін до Закону України "Про пестициди та агрохімікати". Тому у наступні роки українські аграрії матимуть можливість користуватися тими продуктами, які ще краще роблять свою справу у контролі небезпечних організмів у полях і які були розроблені спеціально для ринку Східної Європи. 

 Інша тенденція, яка перейде у  2022 рік, — ми отримали дуже багато запитів із південного та східного регіонів щодо боротьби з кліщами на кукурудзі. Цього року очікуємо реєстрацію продукту під назвою "Оберон® Рапід", який впорається із цією проблемою. 

Також бачимо збільшення попиту на насіння гібридів кукурудзи, які володіють гарним так званим dry-down ефектом, тобто в меншій мірі потребують післязбирального досушування. Саме такі гібриди кукурудзи та ріпаку плануємо запустити на ринок у 2022 році.

Ще один "біль", з яким звертаються до нас українські аграрії, — це вчасне отримання сходів озимого ріпаку після посіву (дуже часто це стає складним через посуху у серпні-вересні). Саме тому ми запустили програму страхування для озимого ріпаку – Технологія 360⁰.

Тепер аграрії, які не отримали сходів ріпаку (на жаль, іноді це буває через посуху) можуть отримати компенсацію від страхової компанії. Ми також приєднали сюди страхування від вимерзання у разі несприятливих погодних умов взимку і захистили інвестиції наших партнерів у насіння і одну обробку фунгіцидом-рістрегулятором від нашої Компанії.

Тож, не дивлячись на всі виклики, віримо, що нові технології допоможуть аграріям бути іще успішними.