Одеський завод шампанських вин продали будівельній компанії за 195 млн грн

Фото: Prozorro.Sale
Фото: Prozorro.Sale

Фонд державного майна продав на онлайн-аукціоні 1 лютого єдиний майновий комплекс Одеського заводу шампанських вин за 195,003 млн грн.

Як свідчать результати торгів у системі ProZorro.Sale, переможцем виявилося ТОВ "ЕлітБуд Груп". Загалом в аукціоні брало участь сім компаній, стартова ціна становила 87,38 млн грн.

Варто також зазначити, що ТОВ "Торгівельна компанія "Тунелла" запропонувала за лот 195,002 млн грн, ТОВ "Одеський завод шампанських вин" – 195,001 млн грн, а ТОВ "Лейн Груп" – рівно 195 млн грн.

Завод призупинив свою діяльність ще у 2018 році. Підприємство фактично не функціонує чотири роки через необхідність невідкладної модернізації технічного обладнання.

До складу цього активу входять 35 об'єктів нерухомості, 803 одиниці машин та обладнання, а також сім транспортних засобів та устаткування.

Після підписання договору купівлі-продажу новий власник зобов'язаний буде виконувати всі приватизаційні умови, зокрема забезпечити збереження профільної діяльності та утримувати захисну споруду цивільного захисту у готовності.

Власник також зобов'язаний укласти з державним органом охорони культурної спадщини охоронний договір на пам'ятник та утримувати приміщення у належному стані.

"ЕлітБуд Груп" - одеська компанія з основним видом діяльності "будівництво житлових та нежитлових будівель". Її керівником і власником є Аскольд Коваль, який також є співвласником компанії "Вінфорт" з мережею винних магазинів Wine Story.

Заснована вона була у 2007 році, причому її співзасновником до січня 2009 року значився депутат Одеської міської ради Олексій Гончаренко, котрий нині є депутатом Верховної Ради від "Європейської солідарності".

При цьому місцевий сайт "Думська", що входить до медіахолдингу Гончаренка, згадування його прізвища в цьому контексті уникає, зазначаючи, що власник компанії-переможниці Коваль через "Вінфорт" пов'язаний з колишнім першим віцемером Одеси Сергієм Черненком, який працював у час, коли місто очолював Олексій Костусєв, що є батьком Гончаренка.

За даними видання, Коваль та Черненко викупили ОЗШВ разом із банкіром, меценатом та депутатом міськради від "Слуги народу" Вадимом Мороховським. Останній є засновником Музею сучасного мистецтва та планує перетворити колишній завод на великий арт-центр. Як зазначає "Думська", забудова території заводу на Французькому бульварі наразі не загрожує.

Водночас, як зазначає ЗМІ, у 2016 році ряд нежитлових будівель заводу (цехи гофротари, склотари та затарки, розташовані ближче до проспекту Шевченка) купило ТОВ "Вермій", бенефіціаром якого є ТОВ "Руником інвест" (забудовник ЖК "Райдужний"). У 2019 році міськрада передала фірмі в оренду земельну ділянку під ними площею 0,35 га для експлуатації та обслуговування адміністративно-складських будівель, споруд інженерної інфраструктури. Проте наприкінці цього року інспекція архітектурно-будівельного контролю схвалила будівництво там висоток.

Нагадаємо також, що 26 січня Одеська обласна рада ухвалила звернення до Фонду держмайна та Міністерства культури та інформаційної політики, закликавши не допустити будівництва бізнес-центру або житлового комплексу на території ОЗШВ, що приватизується.