Росіяни крадуть в українців зерно, олію, овочі та сільськогосподарську техніку, - Мінагрополітики

росіяни крадуть зерно, українське зерно, овочі, олія, техніка, війна в Україні
Фото: Reuters

Російські окупанти, крім грабежу 500 тис. зернових, незаконно вивезли також десятки тисяч тонн соняшникові олії, сотні кілограмів овочів та вкрали в українських аграріїв сільськогосподарську техніку на тимчасово окупованих територіях України. 

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.  

За його словами, окупанти вивезли близько 500 тис. тонн зернових з Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. Зокрема, відомо про вивезення декількох десятків тисяч тонн соняшникової олії. Також зафіксовано факти крадіжок і сільськогосподарської техніки. 

"Вона в наших фермерів сучасна. По GPS (супутникова система навігації, що забезпечує вимірювання відстані, часу та визначає місце розташування - ред.) можна чітко відстежити, що вона поїхала на територію РФ та Криму", - наголосив Висоцький.  

Окрім того, за словами першого заступника міністра, окупанти вкрали й декілька сотень кілограмів овочів в українських громад, що нині перебувають на тимчасово окупованих територіях. 

"У них було намагання його експортувати. Ми через МЗС України, завдяки міжнародній співпраці заблокували його імпорт до наших держав-партнерів. Тому швидше за все вони його якось внутрішньо використовуватимуть для своїх цілей", - повідомив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, МЗС України категорично засудило дії Росії щодо розпорядження зерном, незаконно експропрійованим в українських аграріїв, і попереджає, що партії зерна, які продає РФ, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, добуте внаслідок мародерських дій російської окупаційної влади.  

Зокрема, частина викрадених з України зернових перебуває на суховантажах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найімовірніша країна призначення вантажу – це Сирія.