АМКУ оштрафував Ощадбанк майже на 14 млн. гривень

АМКУ оштрафував Ощадбанк майже на 14 млн. гривень

В Ощадбанку не згодні з цим рішенням і заперечуватимуть його. 

16 вересня 2021 року Антимонопольний комітет України на своєму засіданні ухвалив рішення про накладення штрафу у розмірі 13,88 млн. гривень на Ощадбанк України за здійснення концентрації без дозволу Комітету.

Відповідне рішення було опубліковано на сайті АМКУ.

Так, порушення Ощадбанку полягало у придбанні у власність цілісного майнового комплексу споруд "Рибного ярмарку та комплексу зі зберігання, виробництва продуктів харчування для ТОВ "Логістик центр "Скандинавія", без отримання обов'язкового дозволу Антимонопольного комітету", - йдеться у повідомленні відомства.

При визначенні розміру штрафу Комітет врахував, що Ощадбанк факт скоєння порушення не визнав та перешкоджав розслідуванню. А саме: банк не співпрацював з органами Комітету, не сприяв з'ясовуванню обставин справи, ігнорував необхідність надання відповіді на вимогу АМКУ.

"Через таку перешкоду розслідуванню збір доказів у справі тривав майже 4 роки", — наголошується в повідомленні.

При цьому сам Ощадбанк не погоджується з рішенням АМКУ. Так, в Ощадбанку повідомили, що придбання у власність складської нерухомості було вимушеним заходом, викликаним ризиком втрати іпотеки, яка не була продана у виконавчому провадженні. Виробництво було порушено проти недобросовісного боржника, який не виконував своїх зобов'язань за кредитним договором.

Також Ощадбанк надав докладні пояснення щодо цього АМКУ та повідомив, що боржник надавав значних перешкод у реалізації його прав, а також продовжує в судовому порядку висувати банку безпідставні вимоги. Це триває майже п'ять років.

"Цей позичальник, незважаючи на борги перед Ощадбанком, намагався стягнути з фінансового інституту значну суму коштів, що фактично займається рейдерством. За таких обставин дуже дивно, що АМКУ почав переслідувати державний банк за скаргою цього недобросовісного боржника і навіть зробив цього рейдера учасником справи. Ощадбанк вважає таке рішення АМКУ вкрай шкідливим для всієї банківської системи, шкодить системі захисту прав кредиторів", — передає прес-служба банку.

Нагадаємо, що АМКУ скасував штраф на 40 млн гривень трьом виробникам спреду із рослинних жирів.