НБУ підвищить вимоги до створення банківських резервів

Фактичне підвищення обсягу відбудеться з 11 березня 2022 року
Національний банк України. Фото: прес-служба НБУ

Національний банк України (НБУ) підвищить у лютому на 2% нормативи формування банками обов'язкових резервів за поточними рахунками у гривні та іноземній валюті для посилення монетарної трансмісії.

Як повідомляє прес-служба регулятора, з 10 лютого 2022 року підвищуються:

– норматив формування банками обов'язкових резервів у національній валюті на вимогу збільшиться з 0% до 2%, але за терміновими коштами залишиться на рівні 0%;

– норматив формування банками обов'язкових резервів у іноземній валюті збільшиться із 10% до 12%.

У НБУ зазначають, що з урахуванням чинного порядку формування обов'язкових резервів, фактичне підвищення обсягу відбудеться з 11 березня 2022 року.

За оцінками Нацбанку, загальний обсяг обов'язкових резервів, які банки мають формувати, збільшиться приблизно на 24 млрд грн.

У Національному банку пояснили, що підвищення вимог до обов'язкового резервування насамперед спрямоване на посилення відсоткового каналу монетарної трансмісії шляхом управління структурним профіцитом ліквідності в банківській системі та загалом на послаблення інфляційного тиску.

Крім того, це сприятиме зростанню обсягів термінових залучень банків за одночасного збереження ролі обов'язкового резервування у стимулюванні дедоларизації економіки України.

"Враховуючи значні обсяги надлишкової ліквідності в банківській системі, відповідний крок, за оцінками Національного банку, не знизить кредитної спроможності банків і не загрожуватиме стабільності фінансової системи", – наголосили в НБУ.

Відповідні зміни, затверджені рішенням правління НБУ, набирають чинності з 10 лютого 2022 року.

Нагадаємо, наприкінці січня Національний банк України затвердив технічне завдання для проведення щорічної оцінки стійкості у 2022 році та визначив перелік банків, які проходитимуть стрес-тестування, що є її складовою.

Раніше повідомлялося, що Національний банк з 1 жовтня запровадив нові   антикризові монетарні заходи у межах згортання допомоги українським банкам.

Поступове згортання антикризових монетарних заходів НБУ почав 29 липня, коли, зокрема, зменшив з п'яти до трьох років граничний термін, на який надаються довгострокові кредити рефінансування.