НБУ розпочинає чергове тестування українських банків

Для стрес-тестування було обрано 30 найбільших банків
Нацбанк. Фото: прес-служба НБУ

Національний банк України (НБУ) затвердив технічне завдання для проведення щорічної оцінки стійкості у 2022 році та визначив перелік банків, що проходитимуть стрес-тестування, що є її складовою.

Як повідомляє прес-служба регулятора, оцінка стійкості проводитиметься станом на 1 січня 2022 року.

За інформацією НБУ, вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review – AQR) для 71 фінансової установи, яка має банківську ліцензію.

Традиційно для стрес-тестування було обрано 30 найбільших банків, відібраних за такими критеріями як розмір активів, зважених із ризиком, обсяг залучених депозитів від домогосподарств та чистих кредитів, наданих домогосподарствам (з вагою 40%, 50% та 10% відповідно).

"Однак прийнято рішення, що цього року Національний банк не стрес-тестуватиме банки, які двічі поспіль продемонстрували свою стійкість до несприятливих подій. Тому стрес-тестування проходитимуть лише ті фінустанови, які за результатами останніх двох оцінок стійкості мали підвищені необхідні рівні достатності капіталу, або потрапили до списку вперше", – йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначають, що таке рішення відповідає принципам ризик-орієнтованого наглядового підходу. Банки, які проходитимуть стрес-тестування у 2022 році:

Ощадбанк;

Укрексімбанк;

Укргазбанк;

Альфа Банк;

Ощадбанк;

Кредобанк;

Правекс Банк;

Банк Форвард;

Банк Південний;

ТАСкомбанк;

Універсалбанк;

Банк Кредит Дніпро;

 Банк Схід;

Мегабанк;

А-банк;

МТБ Банк;

КІБ;

Банк інвестицій та заощаджень;

Банк Альянс;

"Львів";

"Глобус";

Акордбанк.

Ці підходи встановлені рішенням правління Нацбанку "Про затвердження Технічного завдання для здійснення оцінки стійкості банків та банківської системи України у 2022 році", яке набуло чинності 21 січня 2022 року.

Подробиці макроекономічних сценаріїв та підходів до стрес-тестування у 2022 році будуть оприлюднені окремо на сайті Національного банку України.

Нагадаємо, у 2021 році 30 найбільших банків додатково пройшли стрес-тестування. За підсумками оцінки стійкості Національний банк встановив вище за мінімальний необхідний рівень достатності капіталу для низки банків.

Раніше повідомлялося, що Національний банк з 1 жовтня запровадив нові   антикризові монетарні заходи у межах згортання допомоги українським банкам.

Поступове згортання антикризових монетарних заходів НБУ почав 29 липня, коли, зокрема, зменшив з п'яти до трьох років граничний термін, на який надаються довгострокові кредити рефінансування.