Рада розгляне закон про скасування січневих штрафів для ФОП через відсутність РРО

рро
Касовий пристрій. Фото: Exellio

В українському парламенті зареєстрували законопроект №6561, який передбачає скасування штрафів для фізичних осіб-підприємців за невикористання касових апаратів (РРО) у січні 2022 року. Про зміст документа у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Внесення змін до закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг ініціювала група з понад 80 нардепів.

"З 01 січня по 01 лютого штрафи за незастосування РРО скасовуються. Усім тим, хто до 01 квітня встановить РРО, штраф до кінця року за порушення буде знижено в 10 разів", - навів основні положення законопроекту Железняк.

Текст законопроекту

З його слів, голосування заплановане на 1 лютого 2022 року — в єдиний пленарний день наступного тижня.

За день до цього голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що Верховна Рада не розглядатиме рішення про відстрочення обов'язкового запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для підприємців 2-4 групи, незважаючи на протести.

Але одночасно він опублікував пропозиції щодо змін до законодавства, які передбачають тимчасове зменшення штрафів для підприємців 2-4 груп за порушення у роботі з РРО, у тому числі щодо зменшення штрафів для тих, хто до 01 квітня встановить РРО.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року усі українські ФОП зобов'язані працювати з касовими апаратами.

Санкції за порушення використання касових апаратів передбачають штраф у розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів, а за наступні – вже 150% вартості товару.

Підприємці продовжують протестувати під мурами Верховної Ради. Вони вимагають ухвалення законопроекту №5866, який передбачає відстрочку запровадження обов'язкового використання малим бізнесом реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Причому часом акція "SaveФОП" біля будівлі Верховної Ради виходить з-під контролю.