Оренда держмайна принесла до бюджету рекордні 1,62 мільярда гривень

Оренда держмайна принесла до бюджету рекордні 1,62 мільярда гривень
Оренда держмайна принесла до бюджету рекордні 1,62 мільярда гривень

Надходження від оренди державного майна до бюджету 2021 року становили рекордні 1,62 млрд грн. Такий результат став можливим завдяки повному розкриттю всієї інформації про об'єкти оренди, а також прозорому механізму торгів.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє прес-служба Фонду державного майна України (ФДМУ).

"За результатами 2021 року оренда державного майна принесла до скарбниці 1,62 млрд грн, що є рекордом надходжень за всі роки незалежності України", — йдеться у повідомленні.

За словами голови ФДМУ Дмитра Сенніченка, такий результат став можливим завдяки повному розкриттю всієї інформації про об'єкти оренди, а також прозорому механізму торгів, що забезпечило відновлення довіри інвесторів до держави.

"Раніше процедура оренди державних об'єктів була складною і тривалою. Це займало від 6 до 9 місяців. Вже не кажучи про закритість даних і численні випадки корупції. Тепер орендувати у держави можна просто і прозоро, навіть зі звичайного смартфона", – додав Сенніченко.

У 2021 році Фондом держмайна було укладено 4 700 нових договорів оренди на загальну суму 542,4 млн грн.

Крім того, завдяки впровадженню ФДМУ гнучкої системи орендних пільг для малого та середнього бізнесу, що зазнає лиха через карантинні обмеження, орендарі зберегли 160 млн грн.

У планах на 2022 рік передбачається повна автоматизація процесів оренди державного майна, що зробить процес ще зручнішим та дозволить повністю ліквідувати можливості зловживань.

При цьому, на відміну від оренди, приватизація об'єктів промисловості не завжди проходить так успішно. На Одещині вже вп'яте намагаються продати   цукровий завод у селі Заплази Любашівської громади. Не допомагає навіть те, що продавець готовий компенсувати покупцеві витрати на торги.

Невдачею закінчився також продаж іншого колишнього українського гіганта — заводу "Електронмаш", що знаходиться у Києві. Колись найбільше у СРСР підприємство з виробництва обчислювальних машин намагаються продати з 2015 року.  У 2021 році переможцем тендеру на покупку стало ТОВ "Лортен Груп", але потім аукціон був визнаний таким, що не відбувся.

А на початку грудня 2021 року Фонд державного майна на онлайн-аукціоні продав за 333 млн 333 тисячі 333 грн Узловське місце ведення діяльності та зберігання спирту у Львівській області. На торгах було семеро учасників, а вартість лоту в ході них зросла зі стартових 21,08 млн грн у 15,8 раза.