Українська економіка зазнає $2-3 млрд збитків на місяць через загрозу вторгнення Росії — ОП

Ростислав Шурма
Ростислав Шурма. Фото: Офіс президента

Заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма оцінює збитки для української економіки через заяви про можливість повномасштабного військового вторгнення Росії у 2-3 мільярди доларів щомісяця. Про це він сказав у інтерв'ю "РБК-Україна".

"Ми бачимо, що безповоротні втрати становлять у такій стресовій ситуації, як зараз, 2-3 мільярди доларів на місяць. Це і зупинені інвестиції, і додаткова інфляція, втрати у туристичній сфері, скорочення авіаперевезень... 2-3 млрд – це втрати для економіки. Тобто фактично збиток, який ми зазнаємо щомісяця. Але зовнішня ситуація може змінюватися", — зазначив Шурма.

Чиновник зазначив, що така сума щомісячних втрат відповідає рівню стресу для української економіки, що спостерігається із січня.

"Якщо ситуація стабілізується інформаційно хоча б у такому стані, як зараз, то больовий поріг підніметься, і за два місяці таких втрат уже не буде", — додав Шурма.

За його словами, окремо є ще спекулятивний тиск "близько 1,5-2 мільярдів доларів" на фінансові ринки, який блокує запозичення грошей Україною та тисне на курс гривні.

Заступник голови ОП також дав зрозуміти, що сума в 4-5 мільярдів доларів, раніше озвучена президентом Володимиром Зеленським, стосується потреби у кредитних гарантіях для подальшого залучення залучення позик Україною.

"Ми вважаємо, що "подушки" в 4-5 млрд доларів має бути достатньо, щоб продовжувати державні програми, які ми запланували... [Це] подушка, щоб у нас було все нормально із залученням ресурсів під розвиток. Ви ж бачите об'єктивно: який інвестор прийматиме рішення щось будувати в такій ситуації? Зрозуміло, всі ставлять проєкти на паузу. Не скасовують, але відкладають рішення. І зовнішні кредитні ринки тимчасово закриті", — зазначив він.

Зазначимо також, що наприкінці січня Шурма повідомляв, що Україна збирається взяти кредит у Франції на 1 мільярд доларів. Загалом же, за його словами, планується залучити 3-5 мільярдів доларів пільгових кредитів.

При цьому в середині лютого США оголосили, що мають намір надати Україні до 1 млрд доларів кредитних гарантій.

У свою чергу українська влада нині продовжує заперечувати готовність Росії здійснити масштабне вторгнення в Україну на тлі все більш жорстких заяв західних лідерів щодо можливості такого сценарію.