ЄБА закликає Раду не голосувати за законопроекти "слуг", які передбачають держрегулювання цін на газ

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Європейська Бізнес Асоціація закликає депутатів Верховної Ради не допустити ухвалення парламентом законопроектів, які передбачають можливість держави запроваджувати цінові обмеження на ринку природного газу, принаймні без узгодження цих документів із Євросоюзом.

Як йдеться у повідомленні об'єднання, ці законопроекти суперечать зобов'язанням України, взятим у рамках угоди про асоціацію з Європейським союзом, а також нещодавно затвердженій угоді з Міжнародним валютним фондом.

"Проекти передбачають встановлення цінових обмежень, заборону експортних операцій та примусовий продаж природного газу на біржі. Такі дії критично сприйматимуться серед іноземних партнерів і не сприятимуть інтеграції з ринками природного газу держав-сторін Енергетичного співтовариства", - зазначають у ЄБА.

Асоціація зазначає, що відповідно до угоди про асоціацію з ЄС необхідно провести консультації з Європейською комісією щодо цих законопроектів та їхньої сумісності з положеннями європейського законодавства.

На думку експертів ЄБА, передбачені проектами норми суттєво змінять правила функціонування сектора, негативно вплинуть на конкуренцію на цьому ринку, а також фактично скасують позитивні зміни проведеної реформи на ринку газу. Як наслідок, цей сектор буде непривабливим для міжнародних інвестицій, від чого постраждає й інвестиційна привабливість України загалом.

"Ручними методами ринок регулювати не варто, адже це насамперед порушує ключове правило, яке скрізь декларується – важливість встановлення рівних правил роботи для всіх", - наголошується у повідомленні.

Зазначимо, що 14 грудня депутат від "Слуги народу" Любов Шпак внесла законопроект №6426. Він, зокрема, змінює норму про пріоритетні принципи ринку газу, вводячи в якості першого з них пріоритет громадських інтересів, лиш за яким іде принцип вільної конкуренції.

У документі прописується пріоритет забезпечення побутових споживачів та підприємств, які забезпечують населення теплом, газом за доступними та стабільними цінами. Для цього пропонується спрямовувати для потреб цих категорій весь газ, що видобувається в Україні. Експорт такого газу пропонується дозволяти тільки у разі його надлишку на внутрішньому ринку.

Також він прописує можливість запровадження обмежень на внутрішньому ринку газу, зокрема встановлення граничних рівнів тарифів на транспортування палива, граничної ціни постачання газу внутрішнім споживачам та рентабельності постачання не вище 10%.

Крім того, примітно, що автор пропонує замінити у законі про ринок газу всі згадки Енергетичного співтовариства на формулювання про "національних регуляторів країн, з якими Україна підписала міжнародні договори у сфері енергетики".

У свою чергу, голова профільного комітету Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус (також "Слуга народу") 30 грудня вніс альтернативний законопроект №6426-1.

На відміну від законопроекту Шпак, який передбачає зміну великої кількості норм закону про ринок газу, він пропонує піти іншим шляхом і передбачити створення консультативно-дорадчого Кризового комітету, який буде відповідальний за управління кризовою ситуацією будь-якого рівня в цій галузі. Склад та порядок діяльності цього комітету будуть визначатися Національним планом дій на випадок кризової ситуації у нафтогазовій сфері.

Кризовий комітет зможе ініціювати заборону для оператора газосховищ підтверджувати номінації на закачування газу (крім обсягів, завезених у режимі "митного складу"), примусовий продаж газу на біржі (крім обсягів, необхідних для забезпечення потреб населення та обсягів у рамках надання послуг балансування оператору ГТС), визначення самої біржі для примусового продажу газу та встановлення цінових обмежень при купівлі-продажу газу на біржі

Також Герус пропонує прописати, що рішення Кабінету міністрів щодо покладання спеціальних обов'язків на суб'єкти газового ринку має містити у собі граничний рівень ціни газу для певної категорії суб'єктів цього ринку.