Пільги для хлібпрому. Чи вистачить в Україні газу для промисловості цієї зими?

Пільги для хлібпрому. Чи вистачить в Україні газу для промисловості цієї зими?

Наприкінці грудня українські пекарі забили на сполох. Через надвисокі ціни на газ і неможливість підвищити роздрібні ціни пропорційно до витрат, виробникам доводиться працювати в абсолютно неможливих умовах , і багато з них будуть змушені закритися.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За рік ціни на газ для промисловості зросли у 10 разів. Якщо у грудні минулого року підприємства закуповували газ у "Нафтогазу" по 7 тисяч гривень за тисячу кубометрів, то у грудні 2021 року ціни НАКу на Українській енергетичній біржі коливалися в межах 65-75 тисяч гривень за тисячу кубів. Крім того, з початку року вдвічі подорожчала електроенергія для промисловості, а ціни на борошно зросли на 40%.

Собівартість виробництва хліба протягом року піднялася на 40-50%, а ціни на хліб залишаються незмінними. Через це багато підприємств уже зараз балансують на межі рентабельності, а в першому кварталі 2022 року багато хлібозаводів можуть закритися.

Ситуацію могло б врятувати збільшення вартості кінцевого продукту, але торговельні мережі не дозволяють підвищувати ціну вище 5% на місяць, хоча, за даними профільної асоціації "Укрхлібпром", вже зараз є гостра потреба підвищити ціну на 30%.

24 грудня на це відреагували в Офісі президента. За підсумками засідання енергетичного штабу в ВП прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд за дорученням Зеленського розробляє механізми підтримки українських пекарів. Прем'єр пообіцяв, що найближчими днями уряд вийде з пропозиціями щодо підтримки бізнесу.

Вже 28 грудня ЗМІ опублікували проект рішення Кабінету міністрів , яким пропонується встановити обмеження ціни на газ для хлібопекарень у 25 тисяч гривень за тисячу кубометрів до кінця опалювального сезону.

Українські пекарні споживають відносно невеликі в масштабах країни обсяги газу (10 млн куб. м на місяць), але у світлі того, що їм збираються надати пільговий тариф, виникають два питання: чий саме газ направлять на підтримку виробників соціальних продуктів і де закінчиться атракціон щедрості"? Від подорожчання газу страждають багато галузей економіки. І хоч уряд має досвід латання газових дірок за рахунок ресурсу "Нафтогазу", але запасів НАКу не вистачить для всіх. Тим більше, що у Кабміні насамперед будуть стурбовані питанням опалення житла.

Виробники хліба скаржаться, що проблеми у них розпочалися ще у січні 2021 року. Тоді різко зросли ціни на зерно і борошно, але домогтися підвищення цін пропорційно зростанню витрат вони не змогли через опір рітейлу. А енергетична криза в Європі та стрімке зростання цін на газ лише посилили ситуацію. У грудні пекарі увійшли з рентабельністю 2%, а за окремими позиціями рентабельність взагалі була негативною.

"Коли почалися стрибки цін на газ, масові сорти хліба ми почали збитки. Сьогодні нам необхідно підвищити ціни на 30%, але це буде неприйнятно ні для населення, ні для влади. Або ж нам потрібна підтримка держави", - розповів глава Укрхлібпрому" Олександр Васильченко.

Він вважає встановлення фіксованої ціни 25 тисяч гривень за тисячу кубів газу допоможе стабілізувати ситуацію в галузі. Це дозволить обійтися без різкого стрибка ціни та не допустить зупинки підприємств.

"Усі галузі перебувають у жахливому становищі. У цій ситуації всіх не забезпечиш. Уряд обрав найсоціальніший продукт і зробив крок, щоб підтримати хлібопекарську галузь. Чи будуть подальші діалоги? Так, в уряді спілкувалися і з іншими галузями, такими як кондитери. Обіцяли, що спілкуватимуться з кожною окремою галуззю та розглядатимуть необхідні заходи підтримки”, — каже голова “Укрхлібпрому”.

Він зазначає, що допомогу отримають не всі хлібопекарні, а лише ті, що є платниками податків усіх рівнів. Тобто виробники, які не сплачують ПДВ та прибутковий податок, розраховувати на пільгові умови не можуть.

Старі схеми ціноутворення вже не працюють

За словами енергетичного експерта Максима Білявського, рішення допомогти пекарям є цілком правильним, але воно є точковим і не вирішує ситуації в цілому.    Він зазначає, що пільги для хлібокомбінатів можуть стати стимулом для інших галузей промисловості, які намагатимуться лобіювати природний газ за пільговою ціною та для своїх підприємств.

Експерт вважає, що уряду було б доцільно оголосити надзвичайний стан в енергетиці. Востаннє такий надзвичайний стан був оголошений у 2018 році, коли в газотранспортній системі справді був дефіцит газу. Ситуація зараз не краща за ту, що була у 2018-му, тому, оголосивши про кризу в енергетиці, влада зможе обмежити ціни для промислових споживачів. При цьому владі потрібно буде домовитися з приватними газодобувними компаніями про граничну ціну реалізації газу власного видобутку.

Білявський вважає, що ціна на газ у нинішній ситуації не може визначатися за імпортним паритетом плюс доставка, оскільки навіть ціна 50 гривень за кубометр уже буде неприйнятною для значної кількості промислових підприємств різного масштабу.

"Я думаю, що найближчими 2 тижнями буде прийнято відповідні рішення. Буде введено цінове обмеження на оптову ціну газу для промисловості на ринку України. Крім того, можливо, будуть прийняті ще кілька рішень, таких як оголошення кризової ситуації на енергетичному ринку України, покладання спеціальних зобов'язань не тільки на "Нафтогаз", але й на інших учасників ринку", - говорить Білявський, при цьому він зазначає, що практика покладання спецзобов'язань на приватні компанії існує і в країнах ЄС.

Наразі газ, здобутий приватними компаніями, продається за ціною, яка орієнтована на імпортний паритет. Будь-які обмеження цін на ринкових умовах означають недоотримані кошти, які можна пустити в розвитку видобутку. Саме тому газовидобувники не дуже прагнуть консенсусу з владою в таких питаннях. Білявський вважає, що, швидше за все, такої домовленості з приватними компаніями буде досягнуто, і найближчим часом влада може запровадити цінове обмеження на реалізацію газу власного видобутку.

Ящик Пандори

Засновник консалтингової компанії EXPRO Consulting Геннадій Кобаль вважає, що газу для всіх може не вистачити. Особливо після рішення НКРЕКУ спалювати його на ТЕС задля отримання електрики. Експерт вважає, що запасів ресурсу НАКу може не вистачити вже не тільки для промисловості, а й для населення.

Після хлібопекарень про критичну ситуацію в галузі через дорогий газ заявили і молочники . Вони також звернулися до президента та заявили, що через дорогий газ є ризик зупинки не лише окремих підприємств, а й цілої галузі. Адже молоко також вважається обов'язковим соціальним продуктом , як і цукор, яйця і курятина. І всі вони розраховують на допомогу, як і пекарі.

Під час опалювального сезону 2020-2021 років (4 квартал 2020 — 1 квартал 2021 року) Україна (і промисловість, і населення) спожила 21,93 мільярда кубів газу, більш теплу зиму 2019-2020 років — 19,8 мільярда кубів. Запаси газу станом на 28 грудня становили 13,8 млрд. куб. м, і через низькі температури Україна за добу зараз спалює 110 млн куб. м газу. Якщо холод протримається ще кілька місяців, Україні не вистачить запасів і доведеться закуповувати газ на спотовому ринку. Ціни на якому відверто лякають.