Промисловість помре. Як через зростання цін на газ уже страждають цілі галузі української економіки та закриваються бізнеси

Промисловість помре. Як через зростання цін на газ уже страждають цілі галузі української економіки та закриваються бізнеси

Протистояння навколо "Північного потоку-2" знову підняло ціни на газ до 1769 доларів за тисячу кубометрів і посилило газову кризу в Європі. інші вже закриваються через нерентабельність.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

16 грудня ціни на газ у Європі досягли нового піку у 1769 доларів за тисячу кубометрів. Новий стрибок цін стався 14 грудня після заяви міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок про те, що введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" наразі неможливе, оскільки він не відповідає європейським правилам.

Протистояння навколо скандального газопроводу посилилося і через заяву віце-канцлера Німеччини Роберта Хабека про те, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" було помилкою з геополітичної точки зору.

На збільшення вартості газу продовжує впливати напруження у відносинах Росії з іншими державами, що посилює побоювання з поставок енергоносія до Європейського Союзу, що різко скоротилося в останні місяці. Враховуючи, що попереднє газове цінове ралі було зумовлене бажанням Росії запустити "Північний потік-2", найближчим часом ми навряд чи зможемо очікувати на істотне зниження цін на газ.

Українські побутові споживачі та бюджетні організації поки що жодним чином не відчувають змін на європейському газовому ринку, оскільки отримують газ від "Нафтогазу" за пільговою ціною 7,9 гривень за кубометр. І така ситуація, згідно з рішенням уряду, має залишатися до кінця квітня 2022 року. Хоча і це вже під питанням: днями глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що НАК не зможе довго забезпечувати низькі ціни на газ для населення за поточної ринкової ціни вп'ятеро вище. А ось українському бізнесу доведеться заплатити за енергоносії сповна за ціною 40 гривень за кубометр.

Наразі ціна на газ на Українській енергетичній біржі становить 46 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Це не може не позначитися на рентабельності українських підприємств, як тих, які використовують газ як основну технологічну сировину (хімічна промисловість, аграрна галузь, виробництво будматеріалів, теплокомуненерго), так і малого бізнесу зі сфери освіти чи медицини.

Щоб сплатити за комуналку, потрібно віддати весь прибуток

Олена Орлова, співзасновниця мережі приватних дитячих садків Happy Time, у грудні отримала платіжку за опалення в одному зі своїх дитсадків у розмірі 121 тисячі гривень. У листопаді минулого року вона заплатила за опалення 49,7 тисячі гривень.

У її мережі шість дитсадків в Одесі та один у Києві. Бізнес білий, мережа має ліцензію та сплачує всі податки. За словами Олени, мережі Happy Time вдалося пережити локдаун 2020 року, однак є ризик, що компанія не переживе зиму 2021-2022 через нереально високі тарифи. Колеги Олени вже закриваються масово.

"Ціни зростають не тільки на комуналку. Піднімається і орендна плата, і вартість наших закупівель. Ціни на м'ясо збільшилися вдвічі. Ми як могли мінімізували витрати, вирішили підвищити плату на тисячу гривень, але батьки не готові були платити більше та розривають договори" , - Каже Орлова.

За її словами, деякі її колег вирішили перейти на альтернативні джерела опалення , наприклад, встановивши електрокотел. Проте площа приватного дитсадка становить 1-3,5 тисячі квадратних метрів, тому поставити в такому приміщенні електрокотел не завжди виходить. Крім того, він може коштувати до 100 тисяч євро, а за підвищення ціни на електрику це теж не вирішить проблему.

"При чеку в 500 доларів собівартість сягає 570 доларів. Ми тягнули останній збитковий сад три роки, але в результаті все одно закрили його. Зараз хочемо вийти у нуль. Про заробіток взагалі не йдеться, батьки не готові приймати наше підвищення цін. Щоб окупити платіжки 120 тисяч гривень, треба віддати все, що ми заробляємо з укомплектованого садка. Там немає зарплат та оренди, все, що заробимо, доведеться віддати за комуналку. Це сумно", - каже Орлова.

Вона має намір звертатися до влади, щоб їм як соціальному освітньому бізнесу дали податкові пільги або пільги на опалення. В іншому випадку мережа дитячих садків, де виховуються 700 дітей, може закритися, а дітей навряд чи вдасться влаштувати в перевантажені державні дитсадки.

Вадим Шекман, головний операційний директор мережі приватних клінік "Добробут", зазначає, що підвищення цін на газ торкнеться всіх. "Витрати на світло і тепло виросли в 3-4 рази, зрозуміло, що це впливає на нашу маржинальність. Ми намагаємося покращити, де можемо, використання ресурсів, але це веде до інфляції. Це не може не позначитися на інших товарах і непрямим чином наших цінах також", - каже він.

"Мені довелося закрити свій бізнес у Чернігові", - розповідає приватний підприємець Алла Хлопіна, яка мала свою ветеринарну аптеку. У розпал енергетичної кризи місцева влада різко підняла тарифи на газ та електроенергію для юросіб, як і оренду землі у міста.

"За світло прийшла платіжка по 4,6 грн/КВт, а за газ - більше 40 грн/куб. Плюс оренда землі. Будівля, в якій була ветеринарна аптека, належить мені, а ось землю доводилося орендувати майже за 5 тисяч гривень. Додавши сюди зарплату бухгалтеру та завідуючої аптекою (про свою я вже не говорю), я вийшла в мінус. Нічого іншого не залишалося, як закрити аптеку та ліквідувати ФОП", - розповіла Алла.

Промисловість помре, а криза торкнеться кожного українця

У зоні ризику також є промислові споживачі природного газу та електричної енергії. Найбільше від зростання цін на газ вже сьогодні страждають хімічна промисловість та виробники добрив: багато підприємств відмовляються від підписаних контрактів, оскільки розуміють, що ціна на енергоносії є надмірною і вони не продадуть свою продукцію ні на українському ринку, ні на зовнішньому. оскільки ця продукція буде неконкурентоспроможною.

"Більшість підприємств працює, але не на повну потужність. Частина коштує, у тому числі й найбільші підприємства. І це при тому, що зараз рекордні ціни на добрива. Такі країни, як Індія та Пакистан, закуповують величезну кількість карбаміду, проте їм не вдається це зробити, тому що немає постачальників. Зросли ціни і на інші види добрив. Таким чином навіть за хорошої ринкової кон'юнктури доводиться зупиняти підприємства через високу ціну на газ", - зазначає експерт у сфері енергетики Геннадій Кобаль.

За подальшого зростання цін на газ промисловість зовсім ризикує померти, прогнозує енергетичний експерт Валентин Землянський. "Промисловість помре. Я не жартую. Вплив цін на енергоносії на ситуацію у бізнесі – це інерційний процес. Бізнес закриється не відразу, це відбуватиметься поетапно . Початок буде у березні 2022-го, пік побачимо до травня-червня. З Найстрашніше, що ніхто нічого не робить для підтримки бізнесу.   Не з погляду цін на газ, а з погляду пільгового кредитування, щоб бізнес не втратив зовнішніх ринків. Для тих небагатьох компаній, які зараз є на зовнішніх ринках, ціни на енергоносії зашкалюють», — каже Землянський.

Окрім хімпрому під ударом виявилися також аграрна, харчова та цементна промисловість. Аграрні підприємства, щоб уникнути катастрофічних економічних наслідків від високих цін на енергоносії, активно намагаються перейти з газу на інші види палива.

"Електрика теж подорожчала, і аграрії розглядають дешевшу альтернативу у вигляді зрідженого газу, LPG, дизеля чи мазуту. Ми бачимо скорочення споживання природного газу в Україні за останні два місяці. Коли у жовтні піднялися ціни, у листопаді та грудні споживання газу сильно впало" , - Зазначає експерт .

Наприклад, у грудні 2020 року Україна споживала за добу 150 млн. кубометрів газу, а цього року 115 млн. кубометрів. Тобто споживання газу у грудні цього року знизилося на 25-30%.

"Щоб підприємствам перейти на інший вид палива, їм потрібні інвестиції та час. У когось це виходить зробити швидше. Компанії, які забезпечують цей перехід, зараз повністю завантажені", - розповідає експерт.

В Україні експортно орієнтована сировинна модель економіки. якщо ціни й надалі триматимуться на такому рівні, відбудеться сильний удар по ВВП, а інфляція продовжить зростати і цього року, і наступного , наголошує співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич

"Подорожчав не лише газ. Зросли в ціні паливо, газ, електроенергія, метал, цемент, продукти харчування. Українці вже давно живуть в умовах підвищеної інфляції, і цього року вона теж буде високою . Але така ситуація не лише в Україні. У США зараз найвища інфляція за останні 39 років . Також висока інфляція в країнах Європи та Азії. Весь світ зараз живе в умовах особливої інфляції, і Україна – не виняток”, – каже Геннадій Кобаль.

Тому зростання цін на газ позначиться на всіх галузях економіки, оскільки всі вони споживають або газ, або електроенергію. "Не залишиться жодної галузі, яку не торкнеться цієї історії, — каже енергетичний експерт Валентин Землянський. — Простий українець уже відчуває це за цінами на продукти в магазині".