Польща з 2023 року відмовиться від російського газу

газопровід
Газопровід. Фото: pixabay.com

Термін дії довгострокового контракту Польщі з Росією на закупівлю газу закінчується у грудні 2022 року і нових угод із РФ її буде. Про це в ефірі RMF FM заявив уповноважений польського уряду у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський.

"Ми більше не купуватимемо газ у російських постачальників. 50% на даний момент — це газ з Росії, ми можемо його замінити", — сказав Наїмський.

Він зазначив, що державна компанія PGNiG має портфель контрактів, що замінюють російські поставки.

"Восени вводимо в експлуатацію газопровід Baltic Pipe. У нас є великий газовий термінал у Свиноуйсьці. Ми збираємося завершити з'єднання з Литвою та Словаччиною у найближчі місяці. Так, ми готові", — упевнений представник уряду.

За його словами, Польща протягом багатьох років переплачувала за російський газ, оскільки купувала енергоносій у монопольного постачальника.

" Все споживачі в Європі спробують почати інші поставки. Цей ринок стабілізується. Глобалізація газового ринку призведе до того, що ціни будуть прийнятними", — додав Наїмський.

Нагадаємо, німецька енергокомпанія E.ON, яка є найбільшим гравцем на ринку Німеччини, також оголосила про відмову купувати російський природний газ.

Німеччина та Норвегія ведуть переговори щодо будівництва водневого трубопроводу, щоб знизити залежність від російського газу.