Державні та європейські облігації: у чому їхня привабливість

Державні та європейські облігації: у чому їхня привабливість

Щороку українські інвестори все більше уваги приділяють вкладам у облігації внутрішньої позики (ОВДП). Цього року вкладення фізосіб у них зросли вдвічі та становили 21 млрд грн. Але поки що цей вид інвестицій у 15 разів менший за звичайні депозити

Такому стану речей є кілька пояснень. По-перше, населення роками привчали, що депозит є чи не єдиним способом примножити свій капітал. По-друге, українці сприймають фондовий ринок як місце, де інвестиціями займаються винятково професіонали.

Продовжуючи наш спецпроект Smart Investments, що реалізується в партнерстві з інвестиційною компанією Smart Holding, у цьому матеріалі ми розповімо: чим ОВДП вигідніші за депозити; у чому відмінності державних та європейських облігацій, а також - яку суму потрібно мати для того, щоб почати інвестувати на фондовому ринку.

У чому популярність?

У попередніх статтях ми вже говорили про те, що ОВДП відносяться до найбільш популярних та безпечних видів інвестицій і останнім часом стали другим за популярністю фінансовим інструментом після банківських депозитів в Україні.

Це показово демонструють самі цифри: за неповний 2021 розмір вкладень фізичних осіб у державні облігації практично подвоївся — з 11 млрд грн до 21 млрд грн.

ДОВІДКА

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП):

- державні цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України;

- Розміщуються на внутрішньому фондовому ринку;

- Обіг облігацій в Україні проводиться суто в електронному вигляді.

"Поточні ставки прибутковості роблять ОВДП найбільш привабливим інструментом для локальних та західних інвесторів. Зниження тарифів та мінімальної суми інвестування (в ICU рекомендована сума інвестування становить від 50 тис. грн) перетворило ОВДП з інструменту приватного банкінгу на продукт для масового інвестора", — розповідає Григорій Овчаренко, який управляє локальними активами групи ICU.

"Через наш додаток Wotan ми щомісяця отримуємо близько 400 заявок для відкриття рахунку. Ризики цього виду інвестицій у довгостроковій перспективі мінімальні. Прибутковість ОВДП залежить від політики Національного банку України, і при збільшенні облікової ставки прибутковість по ОВДП зростатиме відповідно", - каже Михайло Рітчер, співзасновник MRP та Wotan.

І справді, ОВДП вважаються найбільш надійним інструментом інвестування, оскільки їхнє повне погашення гарантується державою. Ще один плюс ОВДП - вони можуть випускатися і у гривні, і у валюті.

За словами Романа Черепахи, інвестиційного директора в Horizon Capital, "ОВДП - хороший інструмент для консервативних інвесторів, які цінують низький рівень ризиків та відсутність необхідності сплачувати податки з інвестиційного доходу".

Його думку поділяє і Сергій Фурса, заступник директора з торгівлі цінними паперами ІК Dragon Capital. "Державі потрібні гроші. Тому такий інструмент, як ОВДП, досить цікавий спосіб залучення інвестування, у тому числі від приватних осіб. Це найнадійніші інвестиції, які тільки можуть бути. Із ризиків є хіба що криза національної валюти", - зазначив експерт.

Щодо ставок - вони іноді коливаються. Так, 26 жовтня Мінфін провів традиційний аукціон ОВДП. Номінальна ставка держоблігацій у гривні становила від 9,50% до 13,05% річних залежно від їх термінів, а доларові — із прибутковістю 3,7% річних.

Як інвестувати?

Інвестувати в ОВДП можуть як фізичні, так і юридичні особи – українці та іноземці. Інформація про те, коли та на яких умовах будуть розміщуватись чергові облігації, представлена на сайті Мінфіну.

Хоча варто зазначити, що ОВДП — складніший інструмент у порівнянні з тими самими банківськими депозитами. Їхня особливість у тому, що придбати держпапери можна лише на внутрішньому ринку країни — через торгові майданчики фондових бірж. Тобто купувати та продавати облігації безпосередньо неможливо. Але й тут усе продумали за нас: при вирішенні інвестувати в ОВДП можна звернутися за послугами до професійних учасників фондового ринку (інвестиційні компанії, брокери) або банку. Вони зроблять усю роботу за інвестора.

Найпростіша процедура придбання цінних паперів виглядає так:

— Відкриваєте рахунок у банку в цінних паперах;

— Укладаєте з банком договір про надання інвестиційних послуг;

— Вибираєте валюту та оформляєте її купівлю;

— Перераховуєте кошти на купівлю ОВДП.

Але при інвестуванні в державні облігації слід враховувати, що це додаткові витрати на відкриття рахунку у цінних паперах, плата за послуги брокера та зберігання держпаперів.

Так, комісія банку при купівлі ОВДП на суму до 3 млн. грн. складе приблизно 0,2% від суми угоди, але не менше 1,5 тис. грн. від суми. За відкриття рахунку доведеться сплатити близько 500 грн. Зберігання паперів на рахунку — 0,5% вартості (не менше 300 і не більше 600 грн/міс.). Виплата дивідендів, погашення цінних паперів – 1% від суми, але не більше ніж 500 грн. Отже, якщо ви купите ОВДП на 100 тис. грн на один рік, то комісія банку становитиме 1500 грн, зберігання — 500 грн/міс, погашення — 500 грн. На виході за процентної ставки 15% у гривні ви отримаєте 6895 грн (після сплати 1,5% військового податку).

На первинному ринку номінальна ціна однієї облігації становить 1 тис. грн., $1 тис. або 1 тис. євро. Вибір суми буде в кожному разі різним, але відразу зазначимо, що експерти рекомендують розглядати ОВДП, коли сума інвестицій становить не нижче 50 тис. грн, а ще краще — від 100 тис. грн.

Щодо термінів розміщення, то вони можуть становити до 1 року, 1-5 років та більше 5 років. Чим довше розміщення, тим більше прибутку отримує інвестор. Наприклад, аукціон за 26 жовтня 2021 року показав, що якщо середньозважена доходність однорічних ОВДП може становити 11,5%, то трирічні принесуть уже 12,56%, а шестирічні – 13,1%.

Бонд. Євробонд!

Ще один доступний і цікавий для інвестора-початківця фінансовий інструмент — єврооблігації (або євробонди). Це боргові цінні папери, що їх випускає держава або корпоративний емітент (компанія) в іноземній валюті (долар, євро). Як правило, єврооблігації розміщуються на тривалий період (від 5 років і більше).

Євробонди цікаві тим, що дають прибутковість вищу, ніж депозит або валютні ОВДП, але, як правило, нижчі, ніж портфель акцій.

"Коливання цін на євробонди значно нижчі, ніж на акції, що ідеально підходить для інвесторів з високою чутливістю до ризику. Це проміжний інструмент між депозитами та акціями, який цікавий широкому колу інвесторів", - розповідає Віталій Сівач, трейдер групи ICU.

Прибутковість єврооблігацій залежить від кредитного ризику емітента та терміну погашення бонду. Як правило, що довше термін погашення паперу і вищий кредитний ризик, то вища прибутковість такого паперу. Така інвестиція завжди має бути компенсована за підвищений ризик.

Зараз на українських євробондах можна отримати від 2,7% річних із погашенням у 2022 році, а якщо взяти конкретну компанію, наприклад, як "Нафтогаз", то на ній можна отримати до 7,75% із погашенням у 2026 році.

Купити єврооблігації в Україні може будь-хто. Але потрібно бути готовим до того, що вхід у подібну інвестицію буде не менше $100-200 тис., а з такою сумою можна спробувати себе більш зрозуміле інвестування в нерухомість.

Що потрібно знати інвестору про євробонди?

При виборі єврооблігацій інвестору варто звернути увагу на такі моменти. Перше — це їхня прибутковість. Потенційний прибуток можна розрахувати, якщо ви оціните річну відсоткову ставку, термін викупу та різницю між біржовою та номінальною ставкою активу. Не менш важливою є і надійність євробондів. Найбезпечнішими експерти називають державні папери або облігації, випущені стійкими та прибутковими корпоративними емітентами.

"Спочатку потрібно визначитися з тим, яка в інвестора чутливість до ризику. Якщо він готовий витримати падіння ціни на 10-15%, то може брати довгі папери з вищим кредитним ризиком, отримуючи 6-7,75% річних. Якщо інвестор не готовий сильно ризикувати, то краще вибрати короткі папери з низьким кредитним ризиком.

Також інвестор має проаналізувати зростання доходів емітента у найближчому майбутньому, подивитися, як ці доходи зіставляються із борговим навантаженням. Потрібно чітко розуміти, що емітент зможе обслуговувати свій обов'язок без реструктуризації.

У наступному матеріалі ми розглянемо питання інвестування в альтернативу євробондам щодо суми входу на фінансовий ринок — у нерухомість.

Інфографіка: Юрій Давидов, Delo.ua

Анастасія ПЛАМЕННА, спеціально для Delo.ua