Інвестиційний портфель в Україні: як його правильно зібрати?

Інвестиційний портфель в Україні: як його правильно зібрати?

Спрогнозувати прибутковість того чи іншого активу дуже складно. У морі інвестицій погода міняється постійно — то інфляційний шторм відкине прибутковість банківських депозитів у негативні значення, то штиль на біржі заморозить криптовалютні внески

Щоб убезпечити свої інвестиції, їх краще диверсифікувати, вкладаючи одночасно в різні активи. Сукупність цінних паперів різного виду, ліквідності та терміну дії називається інвестиційним портфелем.

Продовжуючи наш спецпроект Smart Investments, що реалізується в партнерстві з інвестиційною компанією Smart Holding, в цьому матеріалі ми розповімо, як правильно скласти інвестиційний портфель і які з активів у ньому підійдуть для інвестора-початківця, а які — для більш досвідченого.

У що можна інвестувати за законом?

За законом в Україні можна інвестувати у все, і найпопулярніші напрями ми розглянули у нашому першому матеріалі. Для інвестора-початківця головне визначитися з сумою, яку він готовий вкладати регулярно, і, відштовхуючись від неї, знайти свої інструменти для інвестування.

"Якщо говорити про інвестиції в акції компаній або відкриття бізнесу, то зараз через недосконалість законодавчої бази можливості тут дуже великі", - каже Дмитро Томчук, засновник інвестфонду First Investment Step Online (FISON).

Але найнадійнішими інвестиційними інструментами в українських реаліях вважаються: депозити, облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) та єврооблігації, нерухомість та сільгоспземля, яка стала доступною для інвестування лише у 2021 році. Деякі інвестори також відносять сюди криптовалюти, золото та покупку/відкриття бізнесу (цілком або частково).

Скільки інвестувати?

Стартова сума інвестування у кожному разі буде індивідуальною. Якщо це відкриття депозиту, достатньо буде і $100. А ось для інвестування в нерухомість це десятки тисяч доларів. Варто пам'ятати, що чим більше грошей ви готові інвестувати, тим більша кількість фінансових інструментів вам доступна.

Також на старті потрібно привчити себе до того, що, почавши інвестувати, потрібно бути готовим дотримуватися регулярності вкладень. Її можна забезпечити дивідендами або частиною доходу від бізнесу, грошима від здачі квартири або просто 10% із кожної зарплати.

Експерти інвестиційного ринку вважають, що чим менший капітал має інвестор, тим більше інвестиції мають бути зосереджені в низькоризикових інструментах (депозити, ОВДП тощо). Постійне збільшення капіталу дозволить розглядати для вкладення ризикові інструменти, такі як акції або інвестиції в приватні компанії.

Таким чином, згодом у вас сформується набір інвестиційних інструментів, з яких можна буде сформувати інвестиційний портфель, завдання якого — убезпечити вас від фінансових втрат.

Збираємо портфель

Далі варто визначитися із стратегією інвестування. Спираючись на свої цілі та ступінь готовності до ризиків, інвестор вибирає для себе потрібну стратегію вкладення коштів. В інвестуванні є три основні стратегії:

#1 - консервативна (або пасивна);

#2 - помірна;

#3 - агресивна (активна).

Дві перші спрямовані на отримання стабільного доходу з мінімальним чи оптимальним ступенем ризику. Вони добре підходять для новачків і тих, чия задача зберегти розміщені гроші або примножити їх за тривалий період часу.

Консервативна стратегія – це інвестиції у депозити, акції стабільних компаній, ОВДП, нерухомість, інвестиційне страхування життя. Прибутковість таких інвестицій – до 10% річних.

Помірна стратегія — це трохи вищі ризики, а й можливість дохідності до 50% річних. Інструментами даної стратегії можуть стати знову ж таки акції та корпоративні облігації надійних компаній, ПІФи, сировинні активи, дивідендні акції українських компаній.

А ось активна стратегія — справа для найризикованіших та найпрофесійніших інвесторів, завдання яких отримати прибутковість від 100% річних, і заради цього вони готові ризикнути. Тут працюють короткострокові інвестиції: акції та цінні папери з високими коливаннями курсу, Forex, стартапи чи криптовалюти.

На практиці досвідчені інвестори поєднують у своєму портфелі усі три інвестиційні стратегії. Тому вони ділять його на кілька частин: дохідну (найприбутковішу та ризиковушу), страхову (активи, які можна вигідно продати у будь-який момент) та накопичувальну (максимально консервативні активи).

Класичний інвестиційний портфель з помірними ризиками може виглядати так:


30-40% коштів - консервативні (накопичувальна частина);

50% - помірні (стабілізаційна частина);

5-20% - найбільш ризиковані та прибуткові (прибуткова частина).


Консервативний портфель:

облігації - 65%;

акції стабільних компаній – 20%;

валюта, золото – 15%.


Агресивний портфель:

акції компаній – 60%;

ПІФи - 20%;

облігації - 10%;

криптовалюти – 10%.


Оптимальний за прибутковістю та ризиками портфель:

облігації – 50%;

акції - 35%;

первинний публічний продаж акцій (IPO) - 15%.

Правила гри

Нема золотого правила, як грамотно скласти інвестиційний портфель. Найпрофесійніше це роблять інвестиційні консультанти та портфельні управляючі. Якщо вам порекомендують (або самі вирішите) скопіювати чужий портфель, це теж не ідеальний варіант. Не факт, що інвестиції в такому разі будуть приносити такий самий дохід. Тому для інвестора-початківця буде корисніше скласти портфель самостійно і потроху його апгрейдити: знижувати ризики і збільшувати прибутковість.

Для початку новачкові потрібно розуміти, що саме цікавить — швидкий прибуток і підвищені ризики або ж певною мірою "стабільні" та довгострокові інвестиції. У будь-якому випадку, потрібно диверсифікувати свій портфель і інвестувати в те, в чому найбільше знаєтеся, рекомендують практично всі досвідчені інвестори.

"Немає універсального правила, яке гарантує успіх, але що дійсно допоможе наблизити вас до отримання прибутку - так це розуміння, куди і навіщо ви вкладаєте свої гроші", - вважає Євген Нетреба, Associate у Chernovetskyi Investment Group.

Такої думки дотримується і Сергій Фурса, заступник директора з питань торгівлі цінними паперами ІК Dragon Capital. "Це досить ситуативно і залежить від суми, яку людина готова інвестувати. Якщо вона велика, тоді нерухомість може бути включена в портфель. Але якщо ваш портфель до $50 тис., мова про інвестування в нерухомість навряд чи може йти", - зазначив експерт.

Теоретично інвестиційний портфель повинен включати кілька складових. За словами Григорія Овчаренка, який управляє локальними активами групи ICU, ліквідні та консервативні інструменти — депозити, облігаційні чи фонди грошового ринку, призначені для поточних витрат, планових та непередбачених витрат, мають становити не менше трьох місячних зарплат. Ремонт автомобіля, витрати під час відсутності роботи чи хвороби, і навіть відпустка можуть фінансуватися за допомогою цих коштів.

"Третім обов'язковим елементом інвестиційного портфеля має бути довгостроковий портфель на період передпенсійного та пенсійного віку, здатний доповнити державну пенсію до необхідного рівня, що становить не менше ніж 70% від середньої заробітної плати", - рекомендує експерт.

Пам'ятка інвестора-початківця

1. Перед тим як складати інвестиційний портфель, визначтеся із сумою інвестування, інвестиційними цілями та горизонтами. Ви повинні точно знати, яку суму грошей можете втратити, скільки за який термін хочете заробити перші дивіденди. Це також потрібно зрозуміти, які інвестиційні інструменти підходять саме вам.

2. Вибирайте консервативні активи та активи з помірним ступенем ризику. Часто інвестори-початківці думають, що готові до ризику, але варто ринку просісти на 20-30%, і вони починають "скидати" інвестиції за невигідною ціною.

3. Інвестуйте у різні активи. Вкладайте гроші не просто в різні банки (якщо йдеться про депозити), а в різні інвестиційні інструменти: акції, облігації, ПІФи, золото, валюту тощо.

4. Не варто довіряти всьому, що говорять та рекомендують. Акції, які вам радили придбати (або ви самі почули про їхній потенціал і зважилися на покупку), можуть бути надто переоцінені ринком. Експерти рекомендують самостійно вивчати фінансові показники компанії (якщо мова про акції компаній): динаміку виручки та чистого прибутку, кількість коштів на рахунках компанії, наявність заборгованостей та фактори зростання.

5. Читайте огляди та рекомендації аналітиків, перевірені джерела інформації, слідкуйте за новинами. Ви можете довіритись думці досвідчених інвесторів, знайти на сайті брокера актуальні ідеї та добірки перспективних паперів. На підставі прогнозів та різних оглядів ви можете ухвалити рішення про інвестування в той чи інший актив.

У наступних публікаціях пройдемося детальніше по кожній із категорій інвестицій, щоб розуміти, що найбільш привабливо для інвестора та за яких умов варто розраховувати на дохід.

Анастасія ПЛАМЕННА, спеціально для Delo.ua